dinsdag 18 juni 2024

Geheimen van Veldhoven op Open Monumentendag

Veldhoven – Komend weekend is het Open Monumentendag. Een dag eerder, op vrijdag zie je krijtgraffiti bij verschillende kenmerkende locaties in Veldhoven. Op die manier brengt Erfgoedhuis Veldhoven haar website onder de aandacht door oud met nieuw te verbinden. De graffiti verwijst naar monumenten en andere voor Veldhoven bepalende gebouwen. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot zijn komende zaterdag en zondag een aantal monumenten vrij toegankelijk.

Open zijn onder meer Museum ’t Oude Slot, huizen in Borghoutspark, de Molen van Zeelst, de Mariakapel in Zandoerle en Notarishuis de Wit. Een compleet en actueel overzicht van de monumenten en openingstijden is te vinden op geheimenvanveldhoven.nl en op openmomumentendag.nl.

Informatie ter plekke raadplegen

Met de telefoon bij de hand kunnen mensen direct informatie vinden over de locaties die ze bezoeken, ook als deze niet open zijn. Op de laptop en pc zijn foto’s groter te bekijken en zijn routekaarten te downloaden en printen voor wie langs verschillende geheimen wil lopen of fietsen.

Meer activiteiten

Met de graffiti wil Erfgoedhuis Veldhoven het oude met het nieuwe verbinden. Op onder meer verschillende Facebookgroepen wekt de stichting de komende tijd de nieuwsgierigheid met ‘geheimzinnige’ gesproken tekstfragmenten.

Daarnaast zijn er tijdens CityFest wandelingen langs (historische) punten rond het Citycentrum die beschreven staan op de website van de Geheimen van Veldhoven. Op de website staan ook wandelroutes door de gemeente. Tijdens de wandelingen komen onder meer het monument voor 17 september, de Merovingische grafvelden, de kunst op rotondes en de kunst en inrichting van het Meiveld aan bod. Op vrijdagmiddag 14 oktober om 14 uur is er een lezing in de bibliotheek waarin enkele geheimen worden ontrafeld.

Meer informatie over de activiteiten.