donderdag 13 juni 2024
stockfoto van een appartement

Gemeente waarschuwt voor krakers

Veldhoven – Ziet u verdachte activiteiten bij een leegstaand gebouw? Bel dan meteen het landelijke alarmnummer 112 van de politie. Want als een kraak binnen 24 uur wordt ontdekt, kunnen politie en justitie het gebouw ontruimen. Dit meldt de gemeente vandaag op haar website.

De laatste tijd zijn er in Veldhoven krakers actief. Dat is lastig voor de eigenaren van leegstaande gebouwen. Het kan zorgen voor overlast voor mensen die in de buurt wonen. Er kunnen ook gevaarlijke situaties door ontstaan.

“Kraken is het zonder recht of titel of toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van een onroerende zaak”. Een gebouw kraken is sinds 2010 wettelijk verboden. Vroeger mocht je een gebouw kraken als het langer dan een jaar leeg stond. Onder de nieuwe wet is kraken strafbaar vanaf dag één. Maar krakers trekken zich er niet veel van aan.
Als krakers eenmaal in een leegstaand gebouw zitten, is het lastig om ze er weer uit te krijgen. Een juridisch proces om dat te regelen duurt vaak lang. Daarom adviseert de gemeente de eigenaren van een leegstaand gebouw: gebruik het zelf of geef het in gebruik aan bewoners of ondernemers.