Rusland erkende afgelopen maandag de onafhankelijkheid van de afvallige Oekraïense provincies Donetsk en Luhansk. Enkele dagen later begon een grootschalige aanval op Oekraïne. Het spel is daarmee definitief op de wagen gekomen. Enkele weken eerder hadden de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz nog de illusie dat ze de Russische president Poetin van zijn strategisch pad af konden praten. De financiële markten houden niet van onzekerheid en dit was in de voorgaande dagen al goed merkbaar door dalende aandelenkoersen.
Gevolgen op de beurs van dit geopolitieke event
Als alleen naar de reacties op de financiële markten gekeken wordt, dan luidt de conclusie dat deze lang niet altijd voorspelbaar zijn. Zo daalde de AEX bijvoorbeeld bij opening na de erkenning door Poetin ruim 2% om uiteindelijk de dag 0,31% hoger te sluiten.
De gevolgen voor de Russische munt (Roebel) ten opzichte van de Euro zijn na de inval wel significant te noemen.
Grafiek: valutaverhouding Euro/Roebel
De grafiek laat duidelijk zien dat de laatste 4 jaar steeds meer Russische Roebel in € 1,– gaan. Deze tendens is al jaren gaande en is in 2014 door de annexatie van de Krim in een hogere versnelling gekomen. Ook de Russische aandelenbeurs (RTS-index) kent in de eerste twee maanden van dit jaar een dramatisch verloop met een verlies van ruim 40%.
Financiële markten al ingeprijsd?
Hoewel de emoties bij geopolitieke conflicten vaak hoog oplopen, zijn de gevolgen op de grote westerse beurzen meestal van beperkte omvang. En zeker als de situatie na enkele maanden opnieuw geëvalueerd wordt.
‘Sell the rumor, buy the fact’
Een wijsheid uit de beurswereld luidt: buy the rumour, sell the news. Positieve geruchten jagen de koers omhoog omdat beleggers bang zijn het voordeel te missen. Als vervolgens de feiten duidelijk worden, kan zelfs nog beter nieuws niet verhinderen dat de koers daalt. De gelukzoekers hebben dan hun voordeel binnen. Tot nu toe lijkt binnen dit geopolitieke conflict sprake van sell the rumor, buy the fact. Dagenlang zorgt een dreigend en oplopend conflict voor dalingen op de beurzen. Als het dan gebeurt, is de onzekerheid weg en wordt het herstel ingezet.
Voor de mensen in Oekraïne en ook Rusland zal de onzekerheid en het echte verlies helaas veel langer aanduren. Voor hen is beleggen momenteel het laatste waar ze aan denken.
– – – – – – – – – – –
Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.
Pim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.
Bas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.