donderdag 18 april 2024
Affiche Concert van de eeuw met datum

Grootse theatershow op feest 100 jaar Veldhoven

Centrum – ‘Honderd op een hoop’, zo gaat de theatervoorstelling heten die wordt opgevoerd in het jaar dat Veldhoven 100 wordt. Omdat het groots moet worden, is de voorbereiding inmiddels gestart.

Veldhoven viert in 2021 haar honderdjarig bestaan. Om dit bijzondere jubileumjaar op te luisteren, komt er een spetterende show. Iedereen die ertoe doet in cultureel Veldhoven wordt uitgenodigd mee te doen. De artiesten staan dan in De Schalm op de planken. Op maandag 2 december vond daar al de eerste bijeenkomst plaats. Wat is begonnen als een droom, een idee, is maandag getoetst bij 150 belangstellende creatievelingen. Uitkomst: het gaat door.

Kick-off in De Schalm op 2 maart
Kick-off in De Schalm op 2 maart ‘I’ve Got The Music In Me’ @Foto Evert Geurts

Markante perioden
In de projectorganisatie doet Frank Coppens de marketing. ‘Alle verenigingen die iets cultureels in zich hebben, nodigen we uit mee te doen. Het thema is 100 jaar samen, dus we willen alles wat in cultureel Veldhoven gebeurt, in deze show samenbrengen. Verenigingen maar ook individuele talenten mogen meedoen’, aldus Coppens. In de voorstelling worden zes tot negen markante perioden in de Veldhovense geschiedenis ineen gevlochten.

De gemeente sponsort. Wethouder Hans van de Looij is bestuurlijk trekker van ‘100 Jaar Veldhoven’. ‘De gemeente wil gedurende heel het jaar dit feest groots vieren. Er ligt een basisprogramma en we steunen bestaande initiatieven, zoals de Veldhoven Revue dat als Concert van de Eeuw verder gaat. Als er goede ideeen zijn op terrein van kunst, cultuur of sport, dan gaan wij graag in gesprek.’

Verbindingstheater
De show die nog helemaal geschreven, ontworpen en vormgegeven moet worden, bestaat alleen nog als concept. Alles moet nog gebeuren. De organisatie (zie hoofdfoto) is volop actief. In de voorbereiding is het enthousiasme voorlopig de olie waar de organisatie op brandt. ‘We gaan er een grappig theater van maken, maar misschien wordt het wel meer dan alleen lachten’, zegt tekstenmaker Peter van Aar. De auteur laat alle opties open. Van alle losse fragmenten wil hij “totaal verbindingstheater” maken. De organisatie wil voor vijf keer De Schalm uitverkopen, maar vaker mag ook.

Talenten scouten
De komende weken staan in het teken van het scouten van artiesten en verenigingen. Aan het woord is Marie-José Stravens, de productieleider die de show op de planken gaat brengen. ‘We gaan kijken welke talenten, kwaliteiten en ervaringen zich bij ons aanmelden. Die kunnen hun talent laten zien in het talentenweekend in maart dat we gaan organiseren. Langzaam gaan we ontdekken wie wat gaat doen in de voorstelling,’ aldus Stravens. Ook het talentenweekend vindt plaats in De Schalm waar ook de repetities op de maandagavond zullen plaatsvinden.

Aanmelden
De voorstelling wordt gemaakt door Veldhovenaren die zich thuisvoelen op het podium. Een professioneel team doet de begeleiding. Zangers, dansers, muzikanten, koren, orkesten, bands, DJ’s, acteurs en cabaretiers. Heb je talent of wil je vereniging meedoen? Geef je op via productieleiding@develdhovenserevue.nl Aanmelden kan tot aan de Carnaval.

Bestuur van Concert van de Eeuw @Foto Evert Geurts
Bestuur van Concert van de Eeuw @Foto Evert Geurts

Op de foto, de organisatie van ‘100 op een hoop’:
Frank Coppens – Bestuurslid, Marketing en Communicatie
Guus Smits – Algemeen bestuurslid
Marie-Jose Stravens – Productieleider
Kristel Gijsbers-Voets – Bestuurslid, Voorzitter
Peter van Aar – Regisseur en tekstschrijver
Dorette Ploegmakers – Assistent regisseur
Anke van Kemenade – Choreografie
Karine Haberthur – Bestuurslid Financiën
Theo Vinken – Bestuurslid, Vice voorzitter
(Op de foto ontbreekt Johan de Haas – bestuurslid Secretaris)