zondag 25 februari 2024
Ritje op de wensfiets naar Oerse molen
Ritje op de wensfiets naar de Oerse molen @Foto Evert Geurts

Wensfiets voor de pre terminale patiënt

Veldhoven – De wensfiets is de wensambulance voor korte ritten. Twee Veldhovense vrijwilligers startten dit jaar met de fiets als vervoermiddel.

Een kleinschalig, lokaal initiatief trekt in Veldhoven veel bekijks. De bedenkers zijn Marjanne Smits (sportdocente) en Monique Hageman (verpleegkundige). Ze rijden pre-terminale patiënten rond op hun speciale fiets. De fiets is geprepareerd, op het voorwiel is een stoel gemonteerd. De patiënt hoeft niet te trappen, hoeft alleen te genieten van de fietsrit. ‘We komen zover wij fietsen kunnen, vaak zijn het bestemmingen dicht in de buurt die een betekenis hebben voor de patiënt. Een terrasje, een kapelletje en we zijn zelfs zover als de Achelse Kluis gekomen’, aldus Smits.

Het idee van de wensfiets kwam door de ervaring van Smits met haar zieke moeder, verleden jaar. Samen maakten ze mooie ritten, waar haar moeder zichtbaar van genoot. Op haar sterfbed hoorde moeder de belofte van dochter om hier een vrijwilligersproject van te gaan maken. Moeder overleed in december 2018 en in maart 2019 werden de eerste patiënten voor op de fiets geïnstalleerd. Inmiddels hebben tientallen patiënten in de laatste fase hun leven van de fietsrit kunnen genieten.

Burgemeester Marcel Delhez op de fiets
Burgemeester Marcel Delhez op de wensfiets @Foto Evert Geurts

Behalve fietsen, zijn Smits en Hageman druk met het organiseren van belangrijke randzaken. Een website, een folder maar vooral sponsoren zoeken heeft in de opstartfase prioriteit. Zo kwamen ze ook op de nieuwjaarsreceptie terecht en deden ze mee met Mensen van Veldhoven. De burgemeester had op de receptie geen tijd, maar beloofde een keer mee te gaan. Dat is nu ook gebeurd. Ze fietsten voor een kopje koffie naar de Oerse molenbakker, een sponsor van het eerste uur.

Aanvraag

Wie een uitstapje wil aanvragen, kan terecht op de website en daar een aanvraag plaatsen. Ook donaties zijn welkom via de website.