woensdag 19 juni 2024
Het bestuur van GV in 1981
Het bestuur van de vereniging in 1981

GV Voorwaarts viert het 90-jarig bestaan

Veldhoven – GV Voorwaarts viert dit jaar het 90-jarig bestaan. In 1931 startte de turnvereniging met enkele tientallen leden. Vandaag de dag schommelt het ledental tussen de 700 en 800 sportievelingen. Het lag in de bedoeling om dit jaar groots uit te pakken in verband met het jubileum. Maar helaas gooit corona wat roet in het eten. Maar toch staat er later dit jaar een feestelijk programma op de agenda.

7 november 1931 is de officiële oprichtingsdatum van GV Voorwaarts. De club startte met 25 leden. Alleen heren, want het was in die tijd onvoorstelbaar dat dames zouden mogen turnen. In de crisisjaren was het voor de club niet zo eenvoudig om aan voldoende materiaal te komen. Door middel van collectes, toneeluitvoeringen en de contributie kon het hoogstnodige materiaal worden aangeschaft. Van de toenmalige pastoor kreeg de vereniging een brug. Met een kokosmat als valmat konden de sporters van het eerste uur van start in het Patronaat in Zeelst.

Wedstrijdgroepen
Turnvereniging voorwaartsEind 1948 mochten ook meisjes lid worden van Voorwaarts dat zich dat jaar ook bij de bond aansloot. Door de jaren heen was de club thuis in zowat alle gymzalen die Veldhoven rijk is of was. Zo werd er getraind in sporthal de Springplank en gymzalen aan de Kruisweg, Rapportstraat, ’t Look en Den Ekkerman. Sinds 2007 is de sporthal op de Kempen Campus de thuisbasis. Van het huidige ledental komt zo’n 90% uit Veldhoven, de rest woont in de regio. Het grootste deel van de leden volgt recreatieve lessen. Er zijn wedstrijdgroepen voor dames- en herenturnen en acrogym. De groepen Dames- en Herenturnen tellen elk zo’n dertig leden. Met 45 leden tussen 7 en 21 jaar is Acrogym de grootste wedstrijdgroep.

Acrogym
Britt Keijsers, hoofdtrainster van de wedstrijdgroep Acrogym, legt uit wat deze relatief jong sport inhoudt. ‘Acrogym is een combinatie van gymnastiek, acrobatiek en dans. Het is een teamsport waarin wordt gewerkt in groepen van 2, 3 of 4. Elk team voert tijdens een wedstrijd een of meerdere oefeningen uit. Een wedstrijdoefening bestaat uit acrobatiek, turnonderdelen en choreografie. In de acrobatiek zijn er balanselementen (torens die 3 seconden vastgehouden moeten worden) en tempo-elementen (waarbij de bovenpartner in de lucht wordt gegooid).’

Populariteit
De sport is nog relatief nieuw maar groeit snel aan populariteit. ‘We zien dat het steeds drukker wordt op wedstrijden. Iemand kiest voor acrogym omdat hij/zij de combinatie van gymnastiek, acrobatiek en dans leuk vindt en graag in een team werkt. Je doet het echt samen met een team. De band tussen de sporters in een team is heel sterk.’ Het aantrekkelijke van de combinatie is ook meteen het lastige aan de sport. ‘Er komen veel vaardigheden samen. Kracht, behendigheid, lenigheid, expressie en dans. Maar ook psychologische en sociale vaardigheden. Zo moeten sporters elkaar vertrouwen en met elkaar samenwerken en communiceren.’

In een normaal wedstrijdseizoen nemen de sporters deel aan 3 landelijke plaatsingswedstrijden. Aan de hand van de uitslag hiervan kan een team zich plaatsen voor de halve finale en vervolgens het NK. ‘Een team neemt dus deel aan 3 tot 5 officiële wedstrijden van de KNGU. Daarnaast neemt Voorwaarts enkele keren per jaar deel aan extra (internationale) wedstrijden.’

Jubileumviering
‘Ondanks corona willen we in ons jubileumjaar toch graag een aantal dingen organiseren’, zegt Abby Kanen die in de jubileumcommissie zit. ‘Onder voorbehoud en afhankelijk van de dan geldende coronaregels, hebben we een jubileumprogramma opgesteld. De jeugd, senioren, kaderleden en vrijwilligers komen daarbij allemaal aan bod.’
Op 10 juli staat het Mega Fun Festijn op het programma. Dat bestaat uit diverse spelrondes, waaronder de apenkooi, een opblaasbare stormbaan en groene spelen. Er is muziek en eten en drinken. De ochtend is gereserveerd voor de peuters en kleuters. De leden van 6 tot en met 17 komen in de namiddag aan bod.

Voor de volwassen leden en niet-leden vindt er op 18 september een Feel Good Festijn plaats. Gezondheid staat hierbij centraal. Denk daarbij aan workout sessies, Pilates en een airtumblingbaan. Er is muziek en er zijn kraampjes met (gezonde) hapjes en drankjes.

Op 16 oktober staat er een teambuildingdag voor de kaderleden en andere vrijwilligers van Voorwaarts op de agenda. Het jubileumjaar wordt afgesloten op 6 november met een receptie voor alle Veldhovense sportverenigingen en andere stakeholders van Voorwaarts. Aansluitend volgt er een Kaderfeest voor de kaderleden en andere vrijwilligers van de vereniging.