donderdag 25 juli 2024
Kranslegging door burgemeester en wethouders © Omroep Veldhoven - Jerry Immers

Herdenking oorlogsslachtoffers bombardement Zeelst

Maandagavond 17 september vond in Veldhoven de jaarlijkse herdenking plaats van de 19 slachtoffers van het bombardement op Zeelst in 1944. Burgemeester Letty Demmers hield een korte toespraak en legde een krans om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

De herdenkingsbijeenkomst vond plaats bij het monument “Donderslag bij heldere hemel” op het Meiveld aan de noordkant van het CityCentrum. Het Onze Lieve Vrouwengilde marcheerde vanuit Zeelst naar het monument, waarna Harmonie l’Union Fratenelle voor muziek zorgde en leden van Scouting St. Aloysius zich met een roos opstelden rond het monument. Na enkele toespraken legde burgemeester Letty Demmers samen met de wethouders een krans bij het monument om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Na afsluiting van de herdenking, volgde een stille tocht naar het parochiële kerkhof in Zeelst. De stoet werd hierbij voorafgegaan door het Onze Lieve Vrouwengilde. Op het kerkhof was er een korte herdenkingsbijeenkomst bij het grafmonument waar een bloemstuk werd gelegd door nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement.

Het monument “Donderslag bij heldere hemel” van Wil Dams werd in 2014 onthuld en symboliseert het onverwachte bombardement op Zeelst in de vorm van een bliksemschicht die inslaat in de grond. Het monument is nu geplaatst nabij de plek waar de bommen in 1944 neerkwamen ter nagedachtenis aan de 19 Zeelster burgers die toen omkwamen. Het geallieerde bombardement op de bewuste 17e september vond plaats op de 1e dag van Operation Market Garden bij de bevrijding van Zuid-Nederland. Het was onderdeel van een serie bombardementen op Duits afweergeschut en grondtroepen rond vliegveld Welschap. Zo moest de weg vrijgemaakt worden voor de landing van parachutisten bij de brug van Son.

Een fotoreportage van de herdenking bij het monument kan gevonden worden op de Facebook pagina van Omroep Veldhoven.