zondag 14 juli 2024
Boom in plastic tegen processierups
Boom in plastic tegen processierups

Huishoudfolie tegen processierups

Cobbeek – Vanochtend is een tiental buurtbewoners in actie gekomen om de processierups tegen te houden. Bomen langs de Sterrenlaan worden in huishoudfolie gewikkeld.

Eerder deze week heeft de gemeente aaltjes gesproeid, terwijl in voorgaande jaren gif werd spoten. ‘Er is een zeldzame vlinder gespot, de aaltjes zijn een alternatief voor gif,’ aldus een van de bewoners. ‘Maar helpt het wel? Het is een proef, dus het kan ook niet werken. Wij hebben gelezen dat een deskundige heeft geadviseerd om plastic om de boomstam te wikkelen. Rupsen die naar boven willen, kunnen niet voorbij het plastic.’ De bewoners zeggen het folie ook weer zelf te verwijderen, in het najaar.

Ook elders in Veldhoven zijn bomen gespot met een band van plastic. Bewoners nemen het zekere voor het onzekere. Een tegengeluid klinkt inmiddels ook. Het kennisplatform Processierups heeft een uitgesproken antwoord op de vraag of de creatieve oplossing effect heeft. ‘Nee. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom’, zo is te lezen op de website.