zondag 14 juli 2024
Gigi Oerlemans

‘Ik wil niet dat andere kinderen meemaken wat ik heb meegemaakt’

Veldhoven – Op 30 mei was het Wereld MS Dag. De Veldhovense Gigi Oerlemans (11) weet wat MS is. Haar vader Erik is er in 2020 aan overleden. Sindsdien maakt en verkoopt Gigi oorbellen. De winst schenkt ze aan de Stichting MS Zorg Nederland.

Oorbellen

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. De zenuwziekte noodzaakt Erik Oerlemans om in 2016 te stoppen met zijn werk bij ASML. Hij is pas 46 jaar als hij op 14 mei 2020 overlijdt. Gigi wilde iets gaan doen voor MS. ‘Ik draag zelf oorbellen. Het leek me leuk om die te gaan maken en verkopen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Zus Djessy (14) maakte het logo dat Gigi zelf bedacht heeft. Een roze cirkel met een gouden hartje erin. Ook de naam More Shine bedacht ze zelf. ‘Als je de eerste letters pakt, heb je MS. En veel van mijn oorbellen schitteren, en dan heb je shine’, zegt ze met een lach.

Als ze met moeder Daniëlle online de onderdelen inkoopt, kiest Gigi alles uit. Het maken gebeurt gewoon aan de huiskamertafel. De onderdelen liggen in een kast. Gigi: ‘Soms maak ik oorbellen samen met mama en soms met vriendinnen. Vaak maken we er een heleboel in een keer. En als ik geen ideeën meer heb, kijk ik op TikTok of Pinterest.’

More Shine Specials

Momenteel heeft ze 8 rekjes staan met oorbellen in alle soorten en maten. Een oorbel met daaraan een roze glinsterend hartje vindt ze zelf de mooiste. En sinds maart heeft ze ook More Shine Specials te koop, zegt Gigi trots. ‘Die zijn groter en uniek omdat er maar één stel van te koop is. De specials kosten 11,95 euro en de rest 5,95 euro. In het begin kwamen mensen ze bij mij thuis ophalen maar nu verkopen we meestal via Facebook en dan sturen we de oorbellen op.’

Een goede klant van Gigi is een opa met 5 kleindochters. Die koopt elk jaar 5 setjes voor zijn kleinkinderen. Tijdens de jaarlijkse nascholing voor leden van MS Zorg Nederland in Putten mag Gigi ook oorbellen verkopen. Ook stond ze al eens met een kraam bij de Plus en in het Citycentrum. Een keer per jaar gaat Gigi met haar moeder naar Boxtel waar de stichting MS Zorg Nederland zit. Samen bespreken ze dan hoe de winst die Gigi met haar oorbellen maakt, besteed wordt.

Campagnefilmpje

Zo is er al een campagnefilmpje van Gigi gemaakt. Daarin vertelt ze wat je allemaal meemaakt als iemand in het gezin MS heeft. ‘De medische wereld kijkt alleen maar naar de patiënt, maar ook de omgeving van de patiënt wordt geraakt door de ziekte’, zegt moeder Daniëlle. ‘MS heb je niet alleen. Ik wil dat er ook aandacht is voor de rest van het gezin’, vult Gigi aan.

Inmiddels is er al meer dan 2.000 euro overgemaakt naar MS Zorg Nederland. En de teller voor dit jaar staat al weer op 900 euro. Onlangs is Omroep Brabant komen filmen bij Gigi in Veldhoven. Het filmpje is op dinsdag 30 mei verschillende keren te zien op de zender. Op 1 juli houdt het ziekenhuis in Hellevoetsluis een MS dag. Gigi: ‘Daar zijn we uitgenodigd om oorbellen te verkopen. Zoals altijd houden we dan ook een winactie waarmee oorbellen te winnen zijn.’

Webshop

En er is nog meer nieuws. Binnenkort komt de webshop online zodat nog meer mensen de oorbellen van Gigi kunnen kopen. ‘Ik hoop dat er straks veel bestellingen komen. Dan kunnen we meer geld geven aan MS Zorg Nederland. Ik wil niet dat andere kinderen meemaken wat ik heb meegemaakt. Het is belangrijk dat mensen met MS lang en gelukkig kunnen leven.’ De naam van de website wordt www.moreshine.nl. Op de Facebookpagina MoreShineGigi is ook te zien wat Gigi maakt en verkoopt.

Naast oorbellen maken, heeft de ondernemende Veldhovense ook nog tijd voor hobby’s. Ze korfbalt bij BIO en danst bij DéDé Dance. ‘En regelmatig organiseer ik met vriendinnen een picknick waarbij we allemaal iets meebrengen.’ Mocht iemand een leuk evenement organiseren, Gigi komt met alle plezier langs om oorbellen te verkopen.