woensdag 19 juni 2024
Museum 't Oude Slot

Kerstverhalen in museum ’t Oude Slot 

Zeelst – Een inspirerende samenwerking gaat van start. Op zondag 17 december werken museum ’t Oude Slot en Vertelclub Veldhoven (VerVe) voor het eerst samen in de ‘Verhalenburcht van Veldhoven’. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers van het museum luisteren naar de vertellers van VerVe. Entreeprijs € 5,50 inclusief museumbezoek.

De samenwerking met VerVe is een nieuwe aanvulling op de activiteiten in het museum. Onder de titel ‘Verhalenburcht van Veldhoven’ gaan het museum en de vertelclub samenwerken. De vertelkunst behoort tot het ‘immaterieel erfgoed’: je kunt verhalen niet ‘vastpakken’ maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum ’t Oude Slot richt zich op volkscultuur en de vertelkunst maakt hiervan deel van uit. De vertelkunst is dus een logische combinatie met het museum.

Verrijking 

Museumdirecteur Hans Sonnemans is blij met de samenwerking met VerVe: ‘Zo maken we verbinding tussen de missie van het museum en de vertelkunst van Verve. De uitkomst is dan ‘verrijking’ voor de bezoeker. Samen met de vertelclub heeft het museum de bezoekers zo steeds meer te bieden.’

Thema ‘kerstverhalen’  

De eerste vertelmiddag op zondag 17 december gaat van start met verhalen binnen het thema Kerstmis. Vijf vertellers van Verve verbinden dan de geschiedenis met de actualiteit. Komt u ook luisteren naar de kerstverhalen? Dat kan van 14.00 – 15.30 uur in het museumcafé.

Plannen voor 2024

Verve-woordvoerster Lisette Oosterbosch bruist van de plannen voor 2024. ‘Naast de eigen vertellers kunnen we ook gastvertellers uitnodigen, uit binnen- en/of buitenland. Ook willen we ‘verhalentafels’ organiseren. Een verhalentafel is bedoeld om verhalen boven tafel te krijgen. Dat gebeurt onder leiding van een ervaren verteller. Hij/zij laat (oude) attributen zien en vertelt ter inleiding een bijpassend verhaal. Vervolgens mogen de aanwezigen vertellen wat dit verhaal of het attribuut op tafel bij hen losmaakt. En zo zijn er nog veel meer plannen.’

Kom luisteren

Museum ’t Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. De Het museum is zondagmiddag 17 december open van 13.00 – 17.00 uur. De entree is € 5,50 voor volwassenen, jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 3,50. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene.