woensdag 17 april 2024
Scenariotraining corona training

Levensechte training met virtuele coronapatiënt

De Run – Verpleegkundigen van Máxima MC (MMC) kunnen, dankzij een samenwerking met ASML, een realistische training met een coronapatiënt volgen met behulp van mixed reality. Door het dragen van een speciale bril lijkt de patiënt levensecht in de kamer van de verpleegkundige aanwezig te zijn. MMC bereidt verpleegkundigen hiermee voor op de behandeling van coronapatiënten in het ziekenhuis.

MMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze innovatieve trainingsvorm met een coronapatiënt aanbiedt aan verpleegkundigen. MMC zet de training in als onderdeel van een scholingsprogramma, om verpleegkundigen veilig en effectief voor te bereiden op de behandeling van coronapatiënten. Dat is nodig omdat het aantal patiënten met corona in het ziekenhuis stijgt. Zo leren ze onder andere om veelvoorkomende symptomen van het virus te herkennen, patiënten te beoordelen en signalen te herkennen die kunnen wijzen op verslechtering.

De speciale bril laat 3D-hologrammen (objecten) zien. In de training voor verpleegkundigen is het hierdoor mogelijk om een 3D-patiënt op een ziekenhuisbed te projecteren, alsof er een echte patiënt in het ziekenhuis is.

Het scenario start op het moment dat een patiënt met klachten in het ziekenhuis verschijnt. Het is dan nog onbekend of de patiënt besmet is met corona. Vervolgens nemen de klachten toe; hij hoest, wordt benauwd en kortademig. Het scenario eindigt op het moment dat een overplaatsing naar de Intensive Care noodzakelijk wordt.

Het idee om de bril in te zetten, ontstond naar aanleiding van de ervaringen van ‘buurman’ ASML. Daar wordt de bril ingezet om op grote afstand ASML-ingenieurs te ondersteunen bij hun werk aan de machines in de werkruimtes van klanten in Azië of de VS.