zaterdag 27 april 2024
Marieke Lucas Rijneveld @Foto Jouk Oosterhof

Marieke Lucas Rijneveld in Literair Café Veldhoven

Zeelst – Op zondagmiddag 12 juni is schrijver Marieke Lucas Rijneveld te gast in het literaire programma op locatie museum ’t Oude Slot. De auteur is een van de populairste schrijvers van dit moment. In de tuin van het museum wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Het werk van Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland.

Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers.

In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven

Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie

Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur. Het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas