dinsdag 16 juli 2024
Hans Sonnemans (links) en Bas Delfsma
Hans Sonnemans (links) en Bas Delfsma samen voor een dementievriendelijk Veldhoven

Museum ’t Oude Slot en SWOVE bundelen krachten

Veldhoven – Museum ’t Oude Slot en Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven (SWOVE) bundelen in 2021 de krachten. Zij gaan mensen met dementie en hun mantelzorgers een stukje ontspanning en zingeving bieden.

Zo dragen het museum en SWOVE bij aan een dementievriendelijke gemeente Veldhoven. Zodra de coronarichtlijnen het toelaten, wordt het museum twee ochtenden in de week opengesteld voor mensen met een vorm van dementie en hun mantelzorgers. Vrijwilligers van SWOVE zijn op deze momenten aanwezig om de bezoekers te begeleiden.

Museumdirecteur Hans Sonnemans: ‘Museum ’t Oude Slot is gehuisvest in een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Onze eigen collectie bestaat voor een groot deel uit volksprenten en gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven in de Kempen van de afgelopen twee eeuwen. Zowel het gebouw als de collectie lenen zich perfect om herinneringen op te halen.’

De samenwerking met SWOVE is dan ook een logische keuze. Ouderenadviseur Bas Delfsma: ‘Vanuit SWOVE bieden we onder meer laagdrempelige activiteiten aan mantelzorgers en ouderen in Veldhoven. Museum ’t Oude Slot is hiervoor natuurlijk een heel inspirerende locatie. Later in het jaar willen we in het museum ook bijeenkomsten organiseren voor aspirant-pensionado’s en 75-jarigen.’

Beide organisaties hebben daarnaast de intentie uitgesproken te blijven zoeken naar mogelijkheden om samen te werken en de doelgroep te ondersteunen door middel van ontspanning en zingeving. Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via www.museumoudeslot.nl en www.swove.nl.