zondag 14 juli 2024
Staalkunstenaar Frank Vincent (59)

Niets is onmogelijk voor staalkunstenaar Frank

Veldhoven – ‘it always seems impossible until it’s done’ is waar Staalkunstenaar Frank Vincent (59) voor staat. In 2001 begon hij in Veldhoven als staalkunstenaar. Onlangs werd hij genomineerd voor een Jakunst Art Award. De Veldhovenaar won die en mag eind dit jaar op uitnodiging exposeren op de European Art Fair in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Nadat hij op de ambachtsschool het diploma Autotechniek behaalde, werkte hij enige tijd in een garage als automonteur. In die periode behaalde hij een lasdiploma en ging werken als constructeur/lasser voor een bedrijf dat biertanks maakt voor de brouwerijwereld. ‘Gaandeweg deed ik allerlei cursussen om me verder te bekwamen in lassen en construeren. 15 jaar werkte ik er met roestvast staal en leerde er veel.’ Hij werd er een groot vakman, maar merkte dat hij er zijn creativiteit niet ten volle kon benutten. ‘En dat is voor mij een must. Ik hou van de uitdaging, er moet een moeilijkheidsgraad in zitten’. Het is de aanleiding om zich in 2001 te vestigen als zelfstandig staalkunstenaar. Hij begon in twee garageboxen achter zijn woning in de Kromstraat, voormalig rijschool Ruud Meurs. In 2010 is er een royaal atelier aangebouwd en sinds dit jaar heeft hij een indrukwekkende galerie aan de straatkant.

Passie

‘Indertijd ben ik gestart met roestvast staal. Maar ik vond het interessant om ook andere materialen te gebruiken zoals koper, messing, cortenstaal en aluminium maar ook hout en natuursteen. Ik sta voor alles open. Na de start als zelfstandige ontdekten mensen zijn creativiteit en gaven Frank de opdracht tot het maken van onder meer deurgrepen, tafels, hondenmanden, poorten en brievenbussen. Eigenlijk alles wat überhaupt te maken is. Zijn motto is dan ook: Vertel uw verhaal, dan creëer ik het voor u in (roestvast) staal. Maar zijn echte passie ligt bij het maken van kunst. ‘Staal is sterk, maar Frank is sterker. Hij wint altijd want hij is geen opgever. Daar ligt zijn passie’, klinkt hij stellig. Zo luid ook de titel van dit artikel. Zijn laatste opdracht was een vijf meter hoge boom, gemaakt van aluminium. Tot stand gekomen in samenwerking met Nicole Verhoeven van ‘t Kunsthuis. ‘Zij heeft hem prachtig beschilderd’, zo vertelt Frank. Het werk siert nu de hal van een woning.

Depressie

De Veldhovenaar kan zijn verhaal kwijt in zijn kunstwerken. Enige tijd geleden kampte hij met een depressie, een gevolg van een verwaarloosde burn-out. Het wekelijks oppassen op zijn kleinkind gaf hem weer energie. ‘Zij hield me in balans.’ Dat verhaal verbeeldt hij boven en achter de toegangspoort naast zijn woning. Als een koorddanser balanceert een evenbeeld van Frank boven de poort. De harde storm die ons land onlangs teisterde, deerde hem niet. Achter de poort is te zien hoe zijn kleinkind hem moeiteloos in balans houdt. Als een rots in de branding.

Succes

Na twintig jaar experimenteren en ervaring opdoen vond Frank het tijd om als kunstenaar naar buiten te treden. Hij exposeerde vorig jaar voor de eerste keer op Art Eindhoven in het Klokgebouw. Aan de reacties van beursbezoekers merkte hij dat zijn werk een groot succes is. Achteraf blijkt dat zijn werk ook in de smaak is gevallen bij scouts. Zij nomineerden hem voor een Jakunst Art Award 2021. Op basis van publiekstemmen zijn er onder de 40 genomineerde Nederlandse kunstenaars twee awards uitgereikt, waarvan er een naar Frank ging.

Met eigen ogen zien?

Voor belangstellenden houdt hij op zaterdag 16, zondag 17 en zaterdag 30 april en zondag 1 mei een expositie/open dag. In het weekend van 23 en 24 april is hij een van de deelnemers aan de Open Atelierroute in Veldhoven.