woensdag 19 juni 2024
Oegandese delegatie met burgemeester Delhez en wethouders v. Dongen en v.d. Looij te gast op "Veldhoven Proeft" - Foto: Omroep Veldhoven/Evert Geurts

Oegandese delegatie bezoekt Veldhoven

Veldhoven – Van 4 tot en met 11 september is een Oegandese delegatie op bezoek in Veldhoven. De delegatie komt uit de stad Koboko in het noordwesten van het Afrikaanse land. Met de samenwerking worden kennis en ervaringen uitgewisseld op bestuurlijk niveau.

Sinds januari 2018 is Gemeente Veldhoven betrokken bij een project van VNG International. Dit is een internationaal samenwerkingsverband van de Verenigde Nederlandse Gemeenten. Zij zetten hierbij hun expertise in om het lokale bestuur in ontwikkelingslanden te versterken. Gemeente Veldhoven is hierin een samenwerking gestart met de gemeente Koboko in Oeganda.

De Oegandese delegatie van 6 personen volgt gedurende ruim een week een vol programma met excursies, trainingen, ontmoetingen. Daarnaast is er ook ruimte voor toeristische activiteiten. Zo bezochten de gasten woensdagmiddag met wethouder Hans van de Looij sportpark Zeelst. Hier werd gesproken met het bestuur van voetbalvereniging UNA. In het recente verleden schonken twee Veldhovense wethouders tijdens een bezoek aan de stad in Oeganda UNA-shirts, zodat het voetbalteam van Koboko nu speelt in de geelzwarte kleuren.

Donderdag ontving burgemeester Marcel Delhez de delegatie op het gemeentehuis en donderdagavond werd het culinaire festival Veldhoven Proeft bezocht. Vrijdagmiddag brachten de Oegandezen met wethouder Mariënne van Dongen een bezoek aan de Prins Willem Alexanderschool op de Kempen Campus. Hier wordt speciaal onderwijs gegeven aan zeer moeilijk lerende kinderen en leerlingen met een meervoudige beperking.