zondag 14 juli 2024
Een toegankelijke show is een voorstelling die iedereen kan volgen

Onbeperkt genieten in Theater de Schalm

City centrum – Theater de Schalm wil theatervoorstellingen voor iedereen toegankelijk maken. Uit onderzoek blijkt dat naar het theater gaan het geluksgevoel verhoogt. Om deze reden organiseert De Schalm een prikkelarme theatershow, zodat iedereen ervan kan genieten.

Uit onderzoek blijkt dat 35% van de Nederlandse bevolking wel eens last heeft van overprikkeling. Iemand die prikkelgevoelig is, waarneemt meer prikkels dan anderen. Dit kost veel energie en zorgt voor meer vermoeidheid. Om deze reden wil Theater de Schalm prikkelarme voorstellingen aanbieden. De focus ligt op de rust om de voorstelling heen. Dit kan door gebruik te maken van een aparte ingang, een kalme foyerruimte en een rustige zitplaats in de theaterzaal.

Prikkelarme voorstelling

Op 21 maart is er in De Schalm een prikkelarme voorstelling. ‘Om deze doelgroep tegemoet te komen en zo toch een prettige ervaring te creëren, bieden we op donderdag 21 maart aanstaande de voorstelling ‘Modderkruipers’ van Yentl en de Boer prikkelarm aan’, schrijft de Schalm. ‘De focus hierbij ligt voornamelijk op het moment van binnenkomst, de pauze en na afloop van de voorstelling. De theatershow zelf is niet altijd prikkelarm, al proberen we hier wel rekening mee te houden. We hopen zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen met dit prikkelarme aanbod’, vertellen ze.

Toegankelijk voor iedereen

Een theatervoorstelling is een beleving waarbij het publiek kijkt, hoort en voelt. Echter is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor deze groep mensen zet de Schalm graag een stapje extra. Er zijn theaterzalen die toegankelijk zijn voor mindervaliden en speciale plaatsen voor rolstoelgebruikers. Ook werkt de Schalm samen met stichting ‘Komt ’t Zien’ om theatervoorstellingen te voorzien van blindentolken, zodat mensen met een visuele beperking ook van de voorstelling kunnen genieten. Daarnaast is De Schalm voorzien van speciale koptelefoons die kunnen worden aangesloten op gehoorapparaten, zodat mensen die behoefte hebben aan gehoorondersteuning, ook naar een voorstelling kunnen. Er zijn ook voorstellingen met gebarentolken, geleidehonden zijn toegestaan en er zijn voorstellingen waarbij de beheersing van de Nederlandse taal niet noodzakelijk is.

Meer informatie over prikkelarme voorstellingen bij Theater de Schalm? Bezoek: www.deschalm.com/prikkelarm