vrijdag 29 maart 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Philips, slapend rijk of toch niet?

Nederland mag trots zijn op het feit dat het kleine land veel grote internationale bedrijven heeft voortgebracht. De handelsgeest, de bereidheid risico’s te nemen en de drang vooruitgang te boeken hebben hier zeker aan bijgedragen. En Philips mag zeker tot onze nationale trots gerekend worden.

De opbouw van een megabedrijf

Het in 1890 opgerichte Eindhovens bedrijf in gloeilampen werd een megaconcern mede door de uitvindingen in het Philips Nat Lab. Radio’s, scheerapparaten, tv’s, de compact cassettes en later de compact disc werden decennialang door Philips wereldwijd aan miljoenen mensen verkocht. Het merk Philips werd steeds waardevoller.

Groot bedrijf door kleiner te worden

Door de jaren heen zal een bedrijf zich steeds moeten aanpassen aan de veranderingen in de maatschappij om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. Philips heeft er voor gekozen om een toonaangevend bedrijf te willen zijn in gezondheidstechnologie. Het bedrijf met voorheen 5 grote divisies richt zich alleen nog maar op de gezondheidszorg. Dit betekende wel dat onderdelen of divisies werden verkocht of op eigen benen gezet. Bekende bedrijven als NXP (halfgeleiders), Signify (licht) en ASML hebben hun oorsprong in Eindhoven.

De trend is your friend

De keuze van Philips zich volledig te richten op gezondheidstechnologie is goed uit te leggen. Specialisatie op een wereldwijde groeimarkt en daar leidend in worden kan ook erg interessant zijn voor medewerkers en aandeelhouders. De opbrengsten van de afgestoten onderdelen kunnen dan geïnvesteerd worden om sneller het doel te bereiken. Door corona is de aandacht voor de sector enorm toegenomen en de verwachting is dat in de toekomst er steeds meer in geïnvesteerd zal gaan worden. De trend is zonder meer positief te noemen voor Philips.

Slaapapneu affaire

Ondanks deze positieve trend is Philips terecht gekomen in een vervelende affaire. Miljoenen slaapapneu apparaten moeten worden aangepast of vernieuwd als gevolg van mogelijke gezondheidsrisico’s. Over de uiteindelijke schade valt nog niet zo veel te zeggen. Er is voor de terugroepactie in totaal al € 500 miljoen gereserveerd. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met rechtszaken van patiënten, leveranciers en beleggers.

Wat te doen als belegger?

De totale schade is niet te overzien en van deze onzekerheid houden beleggers niet. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat het aandeel Philips dit jaar ongeveer 6% minder waard is geworden. De AEX, waar Philips ook deel van uitmaakt, is 30% gestegen. Een handelaar of trader zal proberen te profiteren van bewegingen als er weer informatie over de affaire gepubliceerd wordt. Een lange termijn belegger ziet deze affaire als een vervelende periode maar behoudt het aandeel vanwege de uitstekende vooruitzichten in deze sector.

Vermogensadviseurs en beheerders kiezen vanwege het specifieke bedrijfsrisico liever beleggingsmogelijkheden die alleen het marktrisico in zich hebben. Dit betekent goed gespreide fondsen of indextrackers. Minder sexy, maar op de lange termijn een betere risico-rendement verhouding. En daar zou het wat ons betreft ook over moeten gaan.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.