zondag 14 juli 2024

Politie gaat vanuit touringcar controleren

Brabant – Dit najaar houd je maar beter je handen op het stuur. Politieteams rijden in touringcars door heel Brabant en Zeeland. Daar zit je namelijk hoog. Je kijkt in auto’s en ook vrachtwagenchauffeurs zijn te controleren. Motoragenten en politie in onopvallende auto’s rijden erachter aan. Als er een verkeersovertreding wordt gespot, nemen zij het over en gaat de overtreder op de bon.

Helaas gebeurt het nog te vaak dat bestuurders zonder gordel om en mét smartphone in de hand achter het stuur zitten. Daarom plaatst de politie camera’s en rijden de politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren. Het doel hiervan is simpel: verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.

Zo’n touringcar is heel effectief. Vorig jaar leverde het in Oost-Brabant in twee dagen tijd 315 bekeuringen op. 248 hiervan waren voor het vasthouden van een smartphone of tablet. De politie is niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zien – zoals geen gordel om – wordt hier uiteraard ook tegen opgetreden. Naast een bekeuring krijgt de overtreder ook uitleg over het gevaar dat hij of zij veroorzaakt. Dit alles om de verkeersveiligheid en de bewustwording te verhogen en daarmee het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen.