woensdag 24 april 2024

Provincie zoekt vrijwilligers voor een sportprothese

Veldhoven – De provincie is samen met Uniek Sporten Brabant een proef gestart met sportprotheses. Deelnemers krijgen een tijdelijke maatwerk-sportprothese aangemeten. Ze worden begeleid in het sporten. De uitprobeerperiode duurt maximaal zes maanden. Hiervoor zoekt de provincie vijf kinderen en vijf volwassenen die willen sporten en bewegen en daarvoor een sportprothese of –orthese nodig hebben.

Het aanmeten en aanschaffen van een sportprothese is een intensief proces en kostbare investering. Dat weerhoudt veel mensen met een beperking om te gaan sporten. Daarom start provincie Noord-Brabant samen met Uniek Sporten Brabant met een proef waarin kinderen en volwassenen een tijdelijke sportprothese kunnen lenen en uitproberen. Gedurende de uitprobeerperiode krijgen de deelnemers begeleiding en professioneel advies over de mogelijkheden en het gebruik van de voorziening. Mocht blijken dat de gekozen sport en de prothese bevallen, dan kan de sporter besluiten een definitieve sportprothese aan te schaffen.

Gedeputeerde Wil van Pinxteren van Vrije Tijd, Cultuur en Sport: ‘Deze provincie gaat voor een levendig Brabant, waar er genoeg te doen en te beleven is. En waar iedereen kan meedoen. Ook als het gaat om sport. En ook als het gaat om mensen met een beperking. Daarom investeert de provincie in Uniek Sporten Brabant als onderdeel van het sportbeleid. Bewegen is namelijk goed voor iedereen en dat geldt voor mensen met een beperking of chronische aandoening misschien wel des te meer. Ik roep kinderen en volwassenen, die meer willen sporten en bewegen en daarvoor een sportprothese willen uitproberen op, zich aan te melden voor deze proef.’ Deze mensen kunnen een bericht sturen naar info@unieksportenbrabant.nl.

Uniek Sporten Brabant
Mensen met een prothese die nog op zoek zijn naar een passende sport kunnen contact opnemen met Uniek Sporten Brabant. De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bieden iedereen met een beperking of chronische aandoening gratis ondersteuning bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Daarnaast ondersteunen ze ook bij andere beweegvragen, zoals het zoeken van een sportmaatje, het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Meer informatie over het aangepaste sportaanbod in Brabant en de beweegcoaches is te vinden op www.unieksportenbrabant.nl.