zaterdag 20 april 2024
Foto van een zwarte rat

Rattenplaag in Veldhoven?

Veldhoven – Het is geen prettig onderwerp, maar vervelend is het wel. Er lopen ratten in de Veldhovense tuinen. Dat blijkt uit de vele berichten op de Facebook pagina ‘Rattenplaag Veldhoven’.

Ruim 650 leden zetten dagelijks foto’s op deze Facebook pagina. Ze melden waar en wanneer er ratten in Veldhoven zijn gespot. De foto’s die erbij staan, zijn soms afschrikwekkend. Niet iedereen is gediend van de methode die sommige mensen kiezen. Er zijn veel foto’s met ratten die in een val aan hun eind zijn gekomen. Niet zelden is er discussie over de beste manier van verdelgen én het voorkomen dat er ratten in de tuin komen.

Een andere discussie, is wiens probleem de overlast door ratten is. De website van de gemeente is er duidelijk over. ‘Voor rattenbestrijding op particulier terrein bent u zelf verantwoordelijk. Bij overlast op eigen terrein verwijzen we u daarom door naar een gespecialiseerd bedrijf voor ongediertebestrijding’, zo is op de website te lezen.

De website adviseert wel om het te melden bij de gemeente als er ratten worden gezien. Op Facebook luidt de oproep om waarnemingen te melden bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) via info@kad.nl. De hoop is, dat als er maar genoeg meldingen bij het KAD binnenkomen, de gemeente actie onderneemt. Niet iedereen is het eens, dat het probleem bij de particulier ligt.

Over de preventie is meer eensgezindheid. Zo noemt iedereen de gele PMD-zak. Deze mag niet eerder dan op de ochtend van ophalen buiten staan. Op sommige lantaarnpalen zijn speciale haken geplaatst om de zakken van de grond te houden. Ook de tip om diervoeder buiten bereik van ratten houden, lijkt buiten iedere discussie.

Voor meer tips:
Gemeentewebsite
KAD