donderdag 25 juli 2024
Mascotte Phoxy deed mee aan de uitreiking
Mascotte Phoxy deed mee aan de uitreiking @Foto Evert Geurts

Scoor een Boek! trapt af in Veldhoven

Centrum – Scoren kun je overal! Met deze titel voeren de Bibliotheek Veldhoven, Brede School Veldhoven en PSV een sportief leesbevorderingsprogramma uit.

Scoor een Boek! verbindt lezen en sport door profvoetballers in te zetten als rolmodellen. Twintig groepen 5 en 6 van Veldhovense basisscholen gaan er dit schooljaar mee aan de slag. PSV-spelers Jeslynn Kuijpers en Nick Viergever zijn de ambassadeurs in Veldhoven. Zij motiveren alle deelnemende leerlingen om zoveel mogelijk leuke boeken te ‘scoren’. 

Al eerder werd een wedstrijd uitgezet onder de deelnemende scholen. De opdracht was om in een filmpje te laten zien waarom lezen en bewegen leuk is. Het filmpje van groep 5/6 van basisschool Aan ’t Heike in Veldhoven heeft gewonnen. De prijs was een feestelijke aftrap vandaag op hun school, met PSV-speelsters Jeslynn Kuijpers, Kayleigh van Dooren en Dana Foederer (zie foto onder).

groep 5/6 van basisschool Aan 't Heike
@Foto Evert Geurts

Na vijf weken is het rust en bepalen Brede School Veldhoven en de Bibliotheek Veldhoven de tussenstand. Daarnaast organiseren zij leuke (voetbal)activiteiten in de bibliotheek en daarbuiten. Na negen weken lezen sluiten de leerlingen het project sportief af. Dan wordt de eindstand van alle gescoorde boeken in Veldhoven bekend gemaakt.

Scoor een Boek! is in 2012 opgezet in Groningen. In het project geven profvoetballers aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.