woensdag 24 april 2024
Leerlingen van groep 7 met juf Maureen

Spelplezier voorop bij Koningsspelen van De Brembocht

Veldhoven – Op het sportpark van Rood-Wit Veldhoven bruiste het vrijdag 15 april van de sportieve activiteiten. De leerlingen en het team van basisschool De Brembocht verruilden voor een dag het klaslokaal voor het grasveld.

Van 4 tot en met 24 april staat Veldhoven in het teken van gezondheid. Onder de noemer Veldhoven Gezond kan iedereen bij de deelnemers meedoen aan onder meer proeftrainingen en workshops. Basisschool De Brembocht heeft dit jaar Veldhoven Gezond verwerkt in de jaarlijkse Koningsspelen. Al om 08.30 uur begon de sportieve dag voor de 250 kinderen. De leerlingen van de groepen 1, 2 en 3 vermaken zich op het kunstgrasveld met activiteiten als blikgooien, sjoelen, skippyballen en de kruiwagenrace. De leerkrachten en enkele hulpouders begeleiden de kinderen. ‘De dag wordt met veel plezier ontvangen door de kinderen’, ziet leerkracht Maureen Mijs al snel. Spelplezier staat dan ook voorop, er zijn geen prijzen te winnen.

De ouderbijdrage wordt aangewend om dit soort evenementen te organiseren. ‘Jaarlijks hebben we een aantal activiteiten met onder meer Sinterklaas, Kerstmis en carnaval. Ook het schoolreisje wordt er van betaald. Voor deze dag gaat het vooral om de huur van de accommodatie en de verzorging van de materialen’, vertelt Colinda Trienekens die als ouder in de activiteitencommissie zit.

Homerun

De Veldhovense Soft- en Honkbalvereniging All In behoort tot de sportclubs die gevraagd zijn om een clinic te verzorgen. ‘We beginnen met een korte uitleg. Daarna spelen we een wedstrijdje waarin de jongens tegen de meisjes uitkomen’, vertelt Tim Arendsen. Het enthousiasme van de speler/coach van All In slaat over op de jeugd. Elke homerun wordt met veel gejuich ontvangen. ‘We willen hier laten zien dat honkbal voor iedereen een geschikte sport is. Je kunt slaan, vangen, gooien en nadenken wat je gaat doen. Iemand die snelheid mist, kan dat compenseren met slimheid’, legt bestuurslid Annemiek Kleinhuis uit. Het is een teamsport waarin je ook individueel kunt shinen. ‘Iedereen komt aan slag en heeft de kans om even zijn moment te pakken.’ En dat doen veel leerlingen dan ook. Er worden verrassend veel ballen goed geraakt.

Fruit

Voor Fleur van der Ligt begon de dag al vroeg. Om 6.30 uur startte ze met het bakken van brood bij haar werkgever Albert Heijn in ‘t Look. Enkele uren later vertrok de Veldhovense met een lading vers fruit naar het sportpark. ‘In het kader van Veldhoven Gezond sponsoren wij het fruit op deze Koningsspelen. Ik heb vier dozen meloenen, twintig kilo bananen en dertig kilo appels bij me. In de pauze komen de kinderen per groep een stukje fruit halen. Dit is voor mij een superleuke afwisseling van de dag.’ Net als ze vertelt dat ze vroeger zelf op basisschool De Brembocht zat, volgt er een leuk weerzien met juf Janneke waarbij ze indertijd in de klas zat.

Hanne Coppens en Ella van Popering zijn leerlingen uit groep 7. Ze hebben net een stukje fruit achter de kiezen. De meiden vinden de Koningsspelen heel leuk. Ze hebben al kennis gemaakt met atletiek en honkbal. ‘Honkbal is het leukst. Bij het slaan kan je al je woede kwijt’, zegt het tweetal met een lach. Even later gaan ze met veel plezier met enkele klasgenoten en hun leerkracht Maureen op de foto. Aan het eind van de dag is er voor elk kind nog een zakje popcorn van de activiteitencommissie.