woensdag 24 april 2024
Locatie Heers, nabij de Klimrijk en manege De Schietberg

Spookbrug van half miljoen over nieuwe N69

Veldhoven – Hij ligt er al sinds mei: de voetgangersbrug aan Heers over de nieuwe N69. De brug is bedoeld voor wandelaars om in het bosgebied te komen. Die wandelaars zijn er nauwelijks. Kosten van de brug: een half miljoen.

‘Het is aardig dat ze eraan gedacht hebben, maar het is een dure oplossing voor die paar wandelaars’, zegt de 72-jarige Frans van Meer. Hij wandelt regelmatig in het gebied rondom Heers waar een voetgangersbrug over de nieuwe N69 is gelegd. De weg zelf opent maandag, de voetgangersbrug ligt er sinds mei. ‘Ik kom af en toe een paar wandelclubs tegen, maar verder niet veel mensen. Ik heb ook geprobeerd er met mijn fiets tegen op te lopen, maar dat heb ik opgegeven’, aldus de Veldhovenaar.

De brug is een van de drie bruggen uit het Provinciaal Inpassingsplan rondom de nieuwe N69. De andere bruggen zijn Einderheide in Riethoven en Braambos in Westerhoven. Naar de brug aan Heers leiden aan weerszijden zandpaden die volgens de bordjes bedoeld zijn als ruiterpaden. De toegankelijkheid van het bos is volgens de provinciewoordvoerder een zaak van de gemeente. Navraag daar leert dat de paden die naar de brug toe leiden zandpaden blijven.

Niet gehoeven

‘Die brug had hier niet hoeven liggen. Driehonderd meter verderop ligt een andere brug waar wandelaars onderdoor kunnen’, zegt Rob Aarts (70) uit Veldhoven die met zijn vrouw op de fiets onderweg is naar Groot Goor. Theo Embrechts (71) uit Eindhoven fietst regelmatig in de omgeving. Hij komt weinig wandelaars tegen en vindt de klim over de brug met fiets geen gemakkelijke. ‘Voor rolstoelers of mensen met een scootmobiel is het helemaal niet te doen.’ Overigens is de brug daar ook niet specifiek voor bedoeld. Veldhovenaar Ben van Hulst (65) wandelt met zijn hondje over de brug. ‘Dit is de tweede keer sinds de brug hier ligt. Ik verwacht wel dat het drukker wordt als de N69 eenmaal open is.’

Geen onderzoek

Volgens de provinciewoordvoerder is geen onderzoek gedaan naar de aantallen gebruikers van de paden. Drie keer nemen we daarom zelf een kijkje bij de brug: een doordeweekse dag, een zaterdag- en een zondagmiddag. Doordeweeks zien we twee mountainbikers van de trappen fietsen, op zaterdag komen we één wandelaar en een drone tegen. Om een betere inschatting te kunnen maken tellen we op zondagmiddag drie uur lang, zeker niet representatief, maar het geeft een aardige indicatie. Slechts twee wandelaars en een hardloper steken in die tijd de brug over. Wel zijn er tien fietsers en vijf mountainbikers die de brug overgaan. Twee fietsers wagen zich niet aan de klim en maken rechtsomkeert. Bij de eerste keer dat we poolshoogte nemen liggen er betonblokken voor de brug, volgens de gemeentewoordvoerder om te voorkomen dat er quads tegen de brug op rijden. Inmiddels zijn de betonblokken echter verdwenen.

Helling

Oorspronkelijk zou alleen bij Braambos een fietsgoot worden toegevoegd, maar nu hebben alle bruggen fietsgoten. Verschillende fietsers aan Heers beklagen zich over de helling en ook de weg naar de brug toe is voor mensen met een gewone of elektrische fiets niet eenvoudig. Wie met een wat zwaardere fiets tegen de brug aan Heers op wil, staat een behoorlijke training te wachten. En eraf betekent flink de fiets tegenhouden. Volgens een woordvoerder van de provincie was het oorspronkelijke ontwerp steiler en met een langere trap en voldoet de helling met gemiddeld 18% aan de wettelijke richtlijnen. ‘Door het optimaliseren van het ontwerp en toevoegen van een terp heeft aannemer Boskalis bij de uitwerking de helling korter en flauwer gemaakt.’ Wel krijgen de bruggen nog dit jaar een extra leuning in het midden.

Alternatieve routes

De N69 opent op maandag 18 oktober. ‘Zodra de Nieuwe N69 gereed is, zijn in de nabijheid van de voetgangersbruggen voldoende alternatieve routes voor fietsers, ruiters en minder validen. Waar nodig zijn of worden bestaande routes aangepast op die nieuwe routes’, aldus een gemeentewoordvoerder. Rest de vraag of die alternatieve routes dan niet voldoende waren voor de weinige wandelaars.

Omroep Veldhoven stelt nog vervolgvragen aan gemeente en provincie.