dinsdag 21 mei 2024
Bestuur Stichting GoClean Veldhoven
Het bestuur v.l.n.r: Harry Welp, Marjon van Schalkwijk en Harrie Verberne.

Stichting GoClean Veldhoven praat voortaan mee

Veldhoven – De ruim 170 zwerfafvalpakkers (ZAPpers) in Veldhoven worden sinds kort officieel vertegenwoordigd door de Stichting GoClean Veldhoven. Samen gaan ze voor een schoon Veldhoven.

Ze kunnen niet buiten de deur komen zonder te spieden naar afval op straat en in de natuur. ‘Het is een verslaving’, zegt Marjon van Schalkwijk. ‘Als je er eenmaal aan begonnen bent, laat het je niet meer los.’ Harry Welp doet het zelfs vanuit de auto. ‘Wij scannen constant, ook vanuit de auto. Als ik iets zie, ga ik daar de eerstvolgende keer lopen.’ Harrie Verberne let goed op tijdens het uitlaten van de hond. ‘Er is heel veel zwerfvuil, je wordt er niet goed van.’

Bestuur

Samen vormt het trio het bestuur van Stichting GoClean Veldhoven. Harry Welp is de voorzitter, Harrie Verberne is penningmeester en de secretarisrol wordt vervuld door Marjon van Schalkwijk. Als stichting zijn ze nu een volwaardige gesprekspartner. Een van de doelstellingen is het onderhouden van contacten met scholen. Het geven van voorlichting ziet de stichting als een belangrijke taak. Ook het onderhouden van contacten met de gemeente, bedrijven en winkeliers rekent de stichting tot haar takenpakket. De ZAPpers zien namelijk veel zwerfafval op industrieterreinen en in de nabijheid van winkelcentra en de Kempen Campus. Nieuwbouwwijk Huysackers was ook een hotspot voor wat betreft afval. ‘De lunch van de bouwvakkers lag er op straat. We hebben contact gezocht met de bouwbedrijven en die zijn echt in actie gekomen. Het scheelt nu stukken’, weet de voorzitter.

Aanmelden

De stichting zou het mooi vinden als bedrijven het zappen zouden omarmen. ‘Volgens de wet hebben bedrijven de plicht om een gebied van 25 meter rondom hun bedrijf schoon te houden. Er zijn bedrijven die dat al doen. Tijdens pauzes zouden werknemers een wandeling kunnen combineren met het rapen van afval. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een schoner Veldhoven’, stelt Welp. Zelf begon hij ermee na zijn pensionering in 2020. Op de website van de gemeente kan iedereen zich aanmelden als ZAP-vrijwilliger. Een grijper, zakken en een ring om de zak aan te bevestigen zijn gratis en worden zelfs thuisbezorgd. Ook het verzamelde afval wordt door de gemeente opgehaald.

Helemaal Groen

Veel ZAPpers gebruiken de gratis app Helemaal Groen. De app maakt op een kaart zichtbaar waar iemand zwerfvuil heeft opgeraapt. Een schone straat kleurt groen in de app. Als dit traject vervolgens niet meer geschoond wordt, verandert de kleur gaandeweg van okergeel naar bruin. Zo ziet iedereen welke straten weer een opschoonbeurt nodig hebben. Het mooie is dat de app ook de gelopen kilometers bijhoudt. ‘We staan nu landelijk op de derde plaats en hebben de gemeente Gemert-Bakel in het vizier’, zegt Verberne strijdlustig.

Sponsors

De stichting werkt momenteel aan een boek waarmee straks op basisscholen voorlichting kan worden gegeven. ‘De tekst is inmiddels af. We zoeken nu sponsors waarmee de tekenaar en de drukkosten betaald kunnen worden. Als we 600 boeken willen maken, hebben we zo’n 6.000 euro nodig. Sponsors kunnen zich aanmelden per e-mail aan zwerfafvalpakkers@gocleanveldhoven.nl’, doet Van Schalkwijk een oproep.