zondag 14 juli 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

EK koorts

Het kan u bijna niet ontgaan zijn in de media. Het Europees Kampioenschap (EK) voetbal is van start gegaan in Rome met de wedstrijd tussen Turkije en Italië. Diverse bedrijven proberen u in de juiste EK stemming te brengen. Enerzijds met oranje prullaria en anderzijds spelen met name supermarkten in op ons collectieve bourgondische oranje gevoel.

Welke bedrijven doen actief mee ?

Televisieverkopers proberen u te verleiden om nog snel een scherm aan te schaffen dat net iets groter en scherper van beeldkwaliteit is. Supermarkten komen met allerlei acties en aanbiedingen om de sfeer thuis of in de straat te verhogen.

Gokken op uitslagen

Door collega’s op het werk of leden van een buurt of vereniging worden we overgehaald mee te doen aan een EK-poule. Met goede bedoelingen, een kleine inleg en vaak gesponseerde prijzen voor de winnaar oogt dit allemaal erg onschuldig.

Als het echt business wordt, dient er een vergunning aanwezig te zijn. In Nederland zijn de meeste mensen wel bekend met de Lotto, Toto, Krasloten, Eurojackpot, Lucky Day, Miljoenenspel en Staatsloterij.

Via internet en apps is naast de bekende kansspelen zoals de Toto een zeer lucratieve gokindustrie ontstaan. Elk land kent een eigen benadering ten aanzien van de bescherming van ‘gokkers’. Vandaar dat er in Nederland vaak gegokt kan worden op sites die gerund worden vanuit bijvoorbeeld Malta. De Nederlandse politiek heeft jaren geworsteld hoe met deze bedrijfstak omgegaan moet worden. Het spanningsveld tussen het beschermen van de consument enerzijds en de vrijheid van (Europees) ondernemen anderzijds maakt dit een lastig dossier.

Per 1 april 2021 is de Wet kansspelen op afstand (Wet KOA) in werking getreden. Het betreft een aanvulling op en wijziging van de Wet op Kansspelen. Een vergunninghouder dient gevestigd te zijn binnen de EU voor het kunnen aanbieden van kansspelen op afstand in Nederland. De huidige status is dat naar verwachting een 35 tal bedrijven per oktober 2021 in Nederland online kansspelen mag gaan aanbieden. Hele grote internationale spelers horen daar nog niet bij omdat ze al online actief waren toen dat nog niet was toegestaan. Zij zullen naar verwachting pas in 2022 een vergunning kunnen aanvragen.

Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit is de toezichthouder op de markt voor de kansspelen. Het betreft een zelfstandig bestuursorgaan dat in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming het Nederlandse kansspelbeleid onafhankelijk uitvoert. De taken van dit orgaan zijn onder andere vastgelegd in de Wet op de kansspelen.

Welke beursgenoteerde gokbedrijven zijn er?

Bij de meeste namen zal er waarschijnlijk geen belletje gaan rinkelen. Enkele van de grootste beursgenoteerde bedrijven zijn Las Vegas Sands, Evolution Gaming, Kindred Group (bekend van o.a. Unibet) en Flutter (bekend van Pokerstars en Betfair).

Maken deze bedrijven deel uit van effectenportefeuilles ?

Aanbieders van fondsen en indextrackers zorgen er in toenemende mate voor dat hun beleggingen duurzaam worden ingevuld. Wat dit betekent en of gokbedrijven daar ook deel van uitmaken leest u volgende week.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring.