woensdag 24 april 2024
Tiny Saris en burgemeester Delhez

Veldhovense lintjes ontlokken een lach en een traan

Veldhoven – Dinsdag kregen 9 Veldhovenaren van burgemeester Marcel Delhez te horen dat ze voor hun grote verdiensten voor de Veldhovense gemeenschap zijn bevorderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ieder jaar ontvangen ongeveer 3.000 burgers een Koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Vorig jaar werden tijdens de lintjesregen in totaal 2.828 lintjes uitgereikt. In verhouding worden meer lintjes uitgereikt in de zuidelijke provincies. Dat is omdat de lintjescultuur er intensiever wordt beleefd en er daardoor meer voordrachten worden gedaan. Zo werden vorig jaar in Zuid-Holland met 503 de meeste lintjes uitgereikt met Noord Brabant op een goede tweede plaats met 481 lintjes. In Veldhoven werden vorig jaar 13 inwoners verblijd met een Koninklijke onderscheiding.

Dynamischer

Net als vorig jaar gaat de burgemeester ook deze keer weer met een open touringcar op pad. Dit keer stappen ook het college, een aantal raadsleden, de dames van het bestuurssecretariaat en twee vloggers in. Enkele muzikanten van het Veldhovens Muziekkorps zorgen achter in de bus voor de muzikale omlijsting. De tour langs de gedecoreerden was de burgemeester vorig jaar goed bevallen. ‘We kregen er leuke verhalen van de mensen en de buurt over terug. Dit is wat dynamischer en meer van deze tijd, daarom gaan er ook vloggers en muziek mee. Door er een moderne touch aan te geven, willen we jongeren ervan bewust maken dat er heel veel mensen iets voor de gemeenschap doen en dat de Koning hen daarvoor bedankt.’

Met 8 graden op de thermometer zet de open bus koers naar de Heikant waar de burgemeester om 09.00 uur op de deurbel van Jos Bierens drukt. Terwijl de muzikanten zich warm blazen, zien ruim twintig familieleden, vrienden en bekenden vervolgens een verbaasd echtpaar Bierens de voordeur openen. Al snel voelen ze nattigheid en ontlokt het tafereel een eerste traantje bij zijn echtgenote. ‘Ja pap, daar sta je dan’, begint dochter Linda een mooie speech. Er volgt een opsomming van zijn verdiensten voor de verschillende clubs en verenigingen. Ook zijn echtgenote wordt nadrukkelijk genoemd. ‘Zonder haar had hij dit allemaal niet kunnen doen’. Dan speldt de burgemeester de eerste onderscheiding op. Er is een cadeautje, de Nederlandse vlag en een bloemetje voor zijn echtgenote. Aansluitend klinkt het Wilhelmus vanaf de bus gevolgd door een Lang-zal-hij-leven.

Penningmeester

In de kantine van RKVVO wordt Tiny Saris verrast. Hij is erheen gelokt voor een gesprek over de huur van de sportaccommodatie. Hij krijgt de onderscheiding niet alleen voor zijn verdiensten voor de voetbalclub uit Oerle. Die valt hem ook ten deel voor zijn vrijwillige werkzaamheden voor Omroep Veldhoven waar hij de taak van penningmeester op zich neemt. Hij verzorgt de financiële administratie, van het versturen van facturen tot en met het verzorgen van de jaarrekeningen en het opstellen van de balans. Ook verzorgt hij de aanvraag en verantwoording van de subsidie bij de gemeente Veldhoven en de jaarlijkse financiële verantwoording bij het Commissariaat voor de Media, in overleg met de voorzitter en leden van het bestuur. Tiny is als penningmeester en lid van het dagelijks bestuur aanwezig bij de bestuursvergaderingen. ‘Zonder mensen als Tiny kan Omroep Veldhoven zijn werk niet verrichten”, stelt voorzitter Ton Bazelmans.

En zo toerde de opvallende bus dwars door Veldhoven, onderweg gadegeslagen door verbaasde en vrolijke passanten. Burgemeester Marcel Delhez kijkt met veel voldoening terug op de uitreiking van dit jaar. ‘Bijna iedereen was in tranen. Daaruit blijkt ook wel dat het gewaardeerd wordt. We doen het volgend jaar weer op deze manier.’

De 9 onderscheidingen zijn uitgereikt aan Jos Bierens, Tiny Saris, Gerry van Tuijl-Engelen, Sjack van der Linden, Sophia Eliëns-van Rhee, Ria Tholen-Appels, Cees van Doren en Wim van den Oever. Yvonne Gerrist-Willemsen was op vakantie en kreeg een telefoontje van de burgemeester. Zij krijgt binnenkort haar lintje uitgereikt.