zondag 25 februari 2024
Foto: Peter Buijsman

Video: sluiting Willibrorduskerk Zeelst

Zeelst – De Willibroduskerk in Zeelst is gesloten. Op zondag 29 januari werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Het gebouw wordt binnenkort verhuurd aan klimcentrum Neoliet. Die gaan in de kerk een boulderhal starten. In de video wordt door diverse Zeelstenaren verteld hoe zij de sluiting van de kerk ervaren.

 

De kerk is Zeelst is al sinds 2016 geen volwaardige kerk meer. In Veldhoven is dat alleen de Christus Koning kerk aan de Kapelstraat nog. Door de afname van het aantal kerkgangers is het ook niet langer verantwoord om de Zeelster kerk als kapel open te houden. Tijdens een kerkdienst met assistentie van het Onze Lieve Vrouwegilde werden de geloofsattributen de kerk uitgedragen. In deze video een impressie van deze dienst en reacties van parochianen op het sluiten van de kerk.

Het kerk blijft eigendom van de Veldhovense Christus Koning parochie. Voor de begraafplaats en de kerktoren verandert verder niets. De Mariakapel blijft beschikbaar voor gelovigen via een aparte nog te bouwen ingang.

Boulderen is een klimsport waarbij een kunstmatige rots wordt beklommen zonder touw of andere zekering. De hoogte waarop geklommen wordt is daarom beperkt.