donderdag 13 juni 2024
Oefening Falcon Leap luchtmobiele brigade

Vliegtuigen boven Veldhoven, nieuwe oefening

Eindhoven/Veldhoven – Van 5 tot en met 16 september oefent de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Vanaf vliegbasis Eindhoven vertrekken de toestellen. Het gaat om de internationale airborne oefening ‘Falcon Leap’. De transportvliegtuigen van het 336 squadron van vliegbasis Eindhoven doen het luchttransport. Op zaterdag 17 september neemt een aantal toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede.

Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties vliegen de toestellen op een lage hoogte en zijn daarom zichtbaar en hoorbaar. Voor deze oefening wordt niet na 23.00 uur gevlogen. Het oefengebied strekt tot ongeveer heel Nederland.

Tijdens de eerste week van de oefening wordt het droppen van vracht (CDS-drops) geoefend boven Marnewaard en boven locaties in België. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landen op diverse locaties in Nederland en België.
Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven waar ze ook weer landen. Voor de veiligheid van de toeschouwers en de parachutisten, worden de exacte tijden van de parachutesprongen niet vrijgegeven.

Meer informatie over oefeningen en vliegbewegingen of over het maken van een melding over overlast is te vinden op de website van Defensie.