donderdag 18 april 2024
Activiteit met het thema Halloween @Foto Joy Mennings

Weer meedoen in de maatschappij

Veldhoven – Stichting LOEK@YOU biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren die vastlopen op school of persoonlijk vlak. LOEK staat voor Leren Op Eigen Kracht. Ze werkt vanuit het principe ‘natuurlijk leren’. De kinderen en jongeren werken vanuit eigen motivatie naar zelfontplooiing.

LOEK@YOU is in maart 2016 opgericht. Inmiddels bestaat het team uit tien medewerkers. Zij bieden individuele begeleiding en zijn gespecialiseerd in het werken met kinderen en jongeren die meer aandacht nodig hebben. Denk aan autisme, ADHD, hoogbegaafdheid, hechtingsproblematiek, MCDD, TOS, te hoge prikkelgevoeligheid. Maar ook als het gewoon even niet goed gaat. Ook zet het team zich, naast de vaste werkzaamheden, elk jaar minimaal 24 uur in als vrijwilliger. Dit gebeurt bij verschillende activiteiten die de stichting organiseert. Bovendien leent LOEK@YOU vrijwilligers uit die een handje helpen waar nodig.

Voor wie?

Er zijn momenteel 20 kinderen en jongeren ingeschreven bij Stichting LOEK@YOU. Dit zijn kinderen die het moeilijk hebben op school of even thuis zitten van school. De medewerkers luisteren naar de behoeften van de kinderen. Op locatie hebben ze veel verschillende ruimtes waar ze activiteiten kunnen doen. Er is een knutselhoek, een computerruimte en een prikkelarme ruimte, waar de kinderen even tot rust kunnen komen. Ook heeft de stichting een tuin met kippen, konijntjes en een moestuintje. Er zijn ruimtes voor de kinderen (4-12 jaar) en voor de jongeren (13-21 jaar). De leeftijden zijn richtlijnen, het gaat om iedereen die het lastig heeft op school. LOEK@YOU biedt passende ondersteuning op school, thuis of op hun eigen locatie.

Talent

Daarnaast focust LOEK@YOU zich op de talenten van de kinderen. Daarvoor is er het programma LOEK@TALENT. Kinderen kunnen hierin hun talenten (her)ontdekken. Dit gebeurt door verschillende activiteiten te organiseren die hierop aansluiten. De kinderen en jongeren die bij de stichting zijn aangesloten hebben vaak meer stimulans nodig bij hun ontwikkeling, omdat ze niet naar school kunnen.

Vakantieprogramma

Komende zomer organiseert de stichting: LOEK@SUMMER. In de week van 18 t/m 25 juli 2023 organiseren ze een prikkelarm vakantieprogramma. Dit is specifiek voor jongeren en kinderen die moeilijker kunnen deelnemen aan reguliere vakantieprogramma’s wegens de vele prikkels en drukte. Het vakantieprogramma bestaat uit dagelijkse activiteiten, zonder overnachtingen. Ook wordt er dit jaar voor het eerst een activiteit georganiseerd voor peuters vanaf 2 jaar. Het vindt plaats op het Gildeterrein te Veldhoven. Voor deelname hoef je niet ingeschreven te staan. Iedereen die zich aangesproken voelt, mag deelnemen. Inschrijven via deze link.

LOEK@YOU is nog opzoek naar vrijwilligers die willen helpen tijdens het vakantieprogramma. Bij interesse mail naar: vrijwilliger@lerenopeigenkracht.nl