zondag 23 juni 2024
kinderen van groep 8 Basisschool De Meerhoef

Wens groep 8 van Basisschool De Meerhoef maakt Veldhoven groener

Veldhoven –  In het kader van de eerste Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid op 10 oktober konden kinderen een duurzame wens voor Veldhoven opschrijven. Vrijdag 11 november is in Theater de Schalm bekend gemaakt dat de wens van groep 8 van Basisschool De Meerhoef in vervulling zal gaan.

Duurzame wens

Meer dan 1000 basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 leerden op 10 oktober via doe-activiteiten over duurzaamheid en de Global Goals. Alle deelnemende klassen hebben vervolgens een duurzame wens voor Veldhoven opgeschreven. Uit de inzendingen heeft een jury 3 klassen en hun wensen uitgekozen. Naast die van Basisschool De Meerhoef zijn dat groep 6 van De Brembocht en groep 7a van Basisschool Eigenwijs.

Vrijdag 11 oktober stroomt de zaal van De Schalm om 10.00 uur vol met enthousiaste en milieubewuste kinderen. De jury bestaande uit duurzaamheidswethouder Mariëlle Giesbertz, onderwijswethouder Thomas van Broekhoven en participatieadviseur duurzame wijken Wieke Rooijackers is aanwezig. Presentator Mike Weerts polst eerst of de kinderen weten wat duurzaamheid is. Jayzèn Steward (9) van De Brembocht steekt zijn vinger op. ‘Duurzaamheid is dat je  er voor zorgt dat alles tiptop in orde is met het milieu.’ Samen met Genaro Slatman (9) legt hij daarna  uit welk idee ze hebben ingestuurd. ‘We gaan in de klas plantjes laten groeien. Als ze 5 centimeter groot zijn, dan zetten we ze over in de schooltuin. Zo maken we de aarde een betere plek.’ Genaro heeft nog iets moois bedacht. ‘Als kinderen thuis geen fruit hebben, kunnen ze op school fruit plukken.’

Afvalbakken

Lola Verleun (10) en Feline Tops (10) vinden dat er leukere afvalbakken moeten komen. De leerlingen van Eigenwijs willen de saaie afvalbakken opfleuren. Lola: ‘Veel afvalbakken zijn ook niet goed zichtbaar omdat ze vlakbij struiken staan. Je moet lang zoeken voordat je er een gevonden hebt.’ Door ze te laten beschilderen willen ze de afvalbakken aantrekkelijker maken. ‘We denken dat als kinderen van kleins af aan papier, plastic en kauwgom in de bak doen, het een gewoonte wordt. Als de aarde schoon is, kunnen we de aarde tijd geven om te herstellen, en dan kunnen we langer leven.’

Gwen, Mehrawi, Thijs, Vlad, Sam, Iris, Madelief en Liz van De Meerhoef hebben een heus tv-journaal gemaakt waarin ze hun wens presenteren. Ze willen meer bomen en planten op het schoolplein en een moestuin met groente en fruit. Ook willen ze tegels verwijderen om zaadjes te planten waar later bijvoorbeeld groente groeit. ‘Planten nemen CO2 op, tegels kunnen dat niet. Zo maken we de wereld iets duurzamer’, leggen ze uit. Wethouder Van Broekhoven wil weten of de klas ook in de moestuin wil werken. Dat willen ze wel als er een rooster voor wordt gemaakt.

Helden

De jury is erg gecharmeerd van de 3 ideeën. ‘Jullie willen de wereld een betere plek maken. Daarom zijn jullie allemaal helden’, complimenteert Mariëlle Giesbertz de kinderen. Na lang wikken en wegen heeft de jury een besluit genomen. Het idee van De Meerhoef spreekt de jury het meest aan en wordt uitgevoerd door de gemeente. Tweede wordt Eigenwijs en derde De Brembocht. Voor alle deelnemende klassen is er een tas met iets lekkers, een spel en een cadeaubon van de Kringloopwinkel.

Skatepark

Alle kinderen mochten ook een kleurplaat en tekening insturen. Suze van Basisschool De Rank wint een prijs voor de mooiste kleurplaat. De mooiste tekening is gemaakt door Lana uit groep 7 van Basisschool De Berckakker. Hun creativiteit werd beloond met een cadeaubon van de Kringloopwinkel. Een eervolle vermelding is er tenslotte voor Milan Canters van Basisschool Zeelsterhof. Die kreeg hij voor zijn idee van een skatepark van gerecycled plastic. ‘Misschien wordt dit in de toekomst nog eens realiteit’, zegt wethouder Giesbertz die erg enthousiast is over dit idee.