woensdag 19 juni 2024
Bas Verspaandonk in actie

Op de motorcrossbaan is Bas de baas

Veldhoven – Hij is nog maar net 8 jaar, maar kroonde zich op zaterdag 22 oktober tot Nederlands kampioen motorcross in de 50cc klasse. Bas Verspaandonk uit Veldhoven is een talent dat nog vaak van zich zal laten horen.

Een enorm spandoek voor het huis aan de Heerseweg laat er geen misverstand over bestaan. Bas Verspaandonk is Nederlands kampioen in de 50cc klasse. Hij pakte de titel op 22 oktober in Vleuten. Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg hij veel berichtjes van zijn klasgenoten uit groep 5 van basisschool Op Dreef die hem succes wensten. Tijdens de wedstrijd had hij de steun van 54 familieleden en andere fans uit zijn omgeving. En die avond was het in Veldhoven groot feest, compleet met veel gasten, champagne, rook en confetti. Zijn account op Instagram telt elke dag meer volgers.

Quad

Hij was nog maar een paar jaar oud toen zijn vader Rob hem meenam naar motorcrosswedstrijden. ‘Hij volgde dan de hele wedstrijd met aandacht. Dat vond ik heel knap’, zegt zijn vader. Omdat Bas ook wilde crossen, kreeg hij een quad toen hij 3 was. Daarop oefende hij veel, thuis en bij zijn opa en oma. Hij weet nog precies wanneer hij zijn eerste echte motor kreeg. ‘Dat was op mijn eerste schooldag toen ik 4 jaar was. Een Yamaha PW50 en die ging al heel hard.’ Dat zag zijn vader ook. ‘Ik merkte dat hij heel snel kon rijden en behendig met de motor omging.’ Zijn volgende motor was een KTM SX50. ‘Die had grotere wielen en een betere vering. En daarop ging ik nog harder’, smult Bas.

Toen hij 6 jaar was, werd een licentie bij de Motorsport Organisatie Nederland aangevraagd om aan wedstrijden deel te kunnen nemen. In de eerste manche eindigt hij al meteen op een mooie derde plaats. Spanning voor de wedstrijd voelde hij toen nog niet. ‘Sindsdien is er sprake van gezonde spanning waarmee hij steeds beter leert om te gaan’, zegt Arie van der Mierden die samen met zijn zoon Sven het jonge talent traint.

Starthek

Dit jaar rijdt Bas voor het eerst een heel seizoen om het kampioenschap van Nederland in de 50cc klasse. Het is een cyclus van 14 wedstrijden. Gemiddeld doen er 25 rijders mee in de leeftijd tot en met 9 jaar. Bas rijdt nu op een GasGas motor: ‘Elke wedstrijd begint met 10 minuten tijdtraining. Wie de snelste tijd heeft, mag als eerste een plek uitkiezen bij het starthek. 5 seconden voor de start moet je goed op het hek letten, een voet op de rem en als het hek valt, meteen gas geven.’ Dan volgen 2 manches van elk 10 minuten en een ronde. Tijdens de wedstrijd is het belangrijk dat je de goede sporen pakt, weet Bas. Hij vindt het leuk om hard door de bochten te gaan en te springen met de motor. En als ie valt? ‘Dan sta ik snel op, raap de motor op en rij verder. Huilen doen we na de wedstrijd wel’, klinkt het fanatiek. ‘Hij valt niet vaak want hij heeft de motor zeer goed onder controle’, zegt zijn trainer. En de crossers zijn goed ingepakt. ‘Ik draag een motorpak, kniebeschermers, elleboogbeschermers, een bodyprotector, een nekbrace, een niergordel, handschoenen, laarzen en een helm’, somt Bas op.

In de eerste 13 wedstrijden is hij geen enkele keer uitgevallen en eindigde hij steeds op een podiumplaats. ‘Als ik tweede wordt, baal ik wel.’ Inmiddels heeft hij al 26 bekers op zijn slaapkamer staan. De grootste daarvan is meer dan een halve meter hoog. ‘Die won ik dit jaar op de Zwarte Cross. Er waren 15.000 toeschouwers en ik eindigde als tweede van de 50 rijders.’

Wereldkampioen

Zondag 30 oktober vindt in Dongen de laatste wedstrijd om het kampioenschap plaats. Natuurlijk gaat Bas ook daar weer voor de winst. Het jonge talent ziet trainer Sven van der Mierden als zijn grote voorbeeld. ‘Ik heb veel van hem geleerd.’ Voor de toekomst heeft hij een duidelijke doelstelling. ‘Ik wil wereldkampioen worden.’ Zijn trainer Arie van der Mierden voegt daar veelbetekenend aan toe: ‘We hebben een plan.’