dinsdag 21 mei 2024
Omloop der Kempen @Foto Leon van Bon
Omloop der Kempen @Foto Leon van Bon

Openingsklassiekers wielrennen in Veldhoven gaan door

Veldhoven wordt de eerste gemeente in Nederland waar weer echt in wedstrijd verband gekoerst gaat worden. De wedstrijden gaan plaatsvinden op zaterdag 3 juli (vrouwen) en zondag 4 juli (mannen). Burgemeester Delhez zette woensdag zijn handtekening onder de laatste papieren.

Zaterdag 3 juli starten de 150 vrouwen om 18:00 op de Plaatse aan de Dorpstraat in Veldhoven. De finish staat dan rond 21:00 gepland. Op zondag 4 juli gaan de mannen om 12:00 van start, zij worden rond 16:30 weer terug verwacht op de finishlijn aan de Dorpstraat in het centrum van Veldhoven.

Woensdag zijn letterlijk alle vergunningen definitief afgerond. Minder dan 2 weken voor aanvang van de Simac Omloop der Kempen voor mannen en de ZLM Omloop der Kempen Ladies, heeft de organisatie eindelijk groen licht. De openingsklassiekers van de KNWU Topcompetitie gaan door.

Het animo onder de renners is groot. ‘Zelfs 2 weken voor de koers, kreeg ik nog een belletje van een ploegleider die met zijn vrouwenteam aan de start wil verschijnen op zaterdag 3 juli’, dat zegt koersdirecteur Cédric Louwers van de ZLM Omloop der Kempen Ladies. ‘De startlijst zit inmiddels helemaal vol, we gaan met een volledig peloton van maar liefst 150 internationale vrouwen van start voor de openingsklassieker van de KNWU Topcompetitie. Mooi om te zien dat we het vertrouwen van de gemeente hebben gekregen om hier het wielerseizoen na lange tijd weer van start te laten gaan.’

Koersdirecteur bij de mannen en oud-winnaar van de Simac Omloop der Kempen, John van den Akker begrijpt het enthousiasme. Bij de mannenkoers staan 23 ploegen aan het vertrek. ‘We zijn de eerste wedstrijd in de KNWU Schwalbe Topcompetitie, zowel bij de mannen als vrouwen. Daarnaast organiseren we ook de eerste wedstrijden voor nieuwelingen en junioren van dit seizoen. Deze wedstrijden voor de jeugd waren werkelijk in drie uur volledig volgeboekt. Een uur later hadden we al een flinke wachtlijst. Voor velen is dit weer een eerste kans om een echte wedstrijd te rijden in Nederland. Ze komen dan ook van uit heel het land naar Veldhoven op 3 en 4 juli’, aldus John van den Akker.

Natuurlijk is het ook voor de organisatie van de Omloop der Kempen spannend geweest de afgelopen maanden. Eerst de annulering in 2020, daarna verplaatsing in 2021 van traditionele datum in mei naar een nieuwe datum begin juli. Maar de op één na oudste wielerklassieker van Nederland weet zich al jaren gesteund door een stabiele groep sponsoren. Dit jaar verlengde hoofdsponsor Simac haar contract. Daarnaast werd er een nieuwe hoofdsponsor gevonden voor de internationale vrouwenkoers in verzekeraar ZLM.

‘Het is goed om te zien dat onze vaste en ook nieuwe sponsoren de koers voorrang geven’, zegt ODK voorzitter Henry van den Biggelaar. ‘Natuurlijk zijn ook de hospitality voorzieningen en VIP accommodatie van belang in de sponsordeals, maar geen enkele sponsor heeft zich teruggetrokken doordat we in 2020 niet konden koersen. En allemaal willen ze graag dat het mannen en vrouwen peloton weer door de Kempen kan koersen. Als dat nog een jaar met een beperkte VIP accommodatie moet, dan is het maar zo. De koers gaat voor is de insteek van onze sponsoren. Dat helpt je als organisatie wel om door te gaan. En, vergeet niet we organiseren dit jaar voor de 72e keer de mannen klassieker. Zoiets geef je niet zomaar op’, aldus van den Biggelaar.

De ODK organisatie weet zich naast Simac en ZLM komend jaar ook gesteund door Groenen Groep (die hun contract weer verlengd hebben) Beukers Autoschade, Volvo Van Roosmalen (als nieuwe autosponsor) en VDL. Allemaal grote sponsoren van de mannen en vrouwen klassieker.

Om de toestroom van publiek te kunnen managen, lanceert de Omloop dit jaar een eigen app. Daarmee kan iedereen op afstand live de koers voor mannen en vrouwen volgen. Zo blijven wielervolgers direct op de hoogte van de koersontwikkelingen en kunnen zij tips geven op gebied van crowd-management als het ergens te druk dreigt te worden bij start/finish of in de dorpen in de Kempen.

Voor meer info ga naar www.omloopderkempen.nl