vrijdag 26 april 2024
Debat van het Zuiden

Lijsttrekkers debatteren in Klokgebouw over Brabantse zorgen

De lijsttrekkers van VVD, GroenLinks, SP, D66, PvdA en CDA waren vanmiddag in het klokgebouw in Eindhoven om met elkaar te debatteren. Dat deden ze op uitnodiging van Omroep Brabant en L1. Het idee van het debat is om dieper in te gaan op de thema’s die vooral in Limburg en Brabant spelen en om de ongeveer 70% van de kiezers die nog zweven een keuze te laten maken. In drie rondes werden de grootste problemen besproken.

Drugscriminaliteit

Voornamelijk Brabant heeft veel last van drugscriminaliteit. Steeds vaker horen we in het nieuws van opgerolde wietplantages op zolderkamertjes en gedumpt drugsafval. In Nederland is het gebruik van drugs verboden en criminelen produceren daardoor stiekem verdovende middelen op grote schaal. Het afval dat daarbij geproduceerd wordt belandt vaak in de natuur.

GroenLinks wil drugs in Nederland legaliseren. Hierdoor kan de kwaliteit van de stoffen beter gecontroleerd worden en hoeven producenten hun afval niet meer stiekem te dumpen. D66 is het daarmee eens maar wordt aangevallen door Asscher. Het zou de harddrugs ook willen legaliseren. Pechtold ontkent dit. Roemer is blij dat de burgemeesters in Brabant, waaronder Jack Mikkers, aan de bel trekken en vindt dat de drugscriminaliteit hard moet worden aangepakt. Mark Rutte kreeg commentaar omdat hij nog twijfelt of hij coffeeshops wil sluiten of juist de softdrugs moet legaliseren. De andere lijsttrekkers vinden dat hij een keuze moet maken zodat de kiezer weet waar hij op stemt. Buma zegt dat coffeeshops sluiten een slecht idee is omdat de drugs dan op straat wordt verkocht. Dat maakt het volgens hem nog moeilijker om de kwaliteit te controleren terwijl het probleem voortbestaat.

Burger vs landbouw

In Limburg speelt vooral het probleem dat de agrarische sector het overneemt. De kleine boerenbedrijven verdwijnen waardoor banen verdwijnen, maar de grote bedrijven nemen dit over, breiden uit en industrialiseren de regio. Veel burgers in Limburg hebben daar last van en een deel vertrekt naar o.a. de Randstad. Dit veroorzaakt een krimp van de bevolking. Verder is de stank van de grote landbouwindustrie een probleem en is men bang voor nieuwe ziektes zoals de Q-koortsuitbraak in 2007.

Buma geeft aan niet te willen kiezen tussen boer en burger. Volgens hem zijn beide nodig. Wel wil hij dat de problemen in Den Haag worden gehoord en daarvoor zijn volgens hem mensen uit het Zuiden in de tweede Kamerfracties nodig. Jesse Klaver, “Brabander in hart en nieren”, wil minder dieren omdat er volgens hem onnodig veel deren lijden, dieren de stank veroorzaken en het overschot aan dieren de landbouwsector in Limburg zo groot maakt. Asscher erkent ook dat er te veel dieren zijnen komt op voor de burger. Hij verwijt het CDA dat het de landbouw te veel steunt.

Roemer is de eerste die de Q-koortsslachtoffers aanstipt. Volgens hem moeten die nog steeds gecompenseerd worden. Samen met de andere oppositiepartijen valt hij Rutte en Asscher aan omdat ze de afgelopen vier jaar niets aan het probleem hebben gedaan. Rutte reageert hierop dat het makkelijk praten is als je niet hoeft te reageren. Volgens hem moet je lastige keuzes maken waarvan dit er een is.  Hij zegt daarna wel sorry tegen ale slachtoffers. Volgens Pechtold is alleen de VVD tegen compensatie en moet er vooruitgekeken worden.

Brainport

In Eindhoven hebben we de brainport, en grote bedrijven als NXP en ASML, maar daar gaat volgens sommigen te weinig geld naartoe. Dat zou te veel in de randstad worden gestoken, terwijl brainport de derde grote economische regio van Nederland is. Verder hebben Brabant en Limburg VDL en DAF.

Rutte is blij met brainport omdat zij volgens hem Nederland uit de crisis heeft getrokken. Hij wil dat er meer geld naar brainport gaat en er “alles aan doen om de motor van Nederland draaiend te houden”. Roemer zegt dat er teveel op brainport is bezuinigd in de laatste jaren. Hij wil dat vooral het midden- en kleinbedrijf meer geld krijgen. Volgens hem is dat Nederlands grootste werkgever en hebben de bezuinigingen daar veel banen gekost. Pechtold wil graag 1 miljoen investeren in innovatie en goede ideeën met elkaar laten concurreren. De helft van de investering moet naar fundamenteel onderzoek gaan en onderzoekers die nu naar o.a. Amerika vertrekken moeten we in Nederland houden. Rutte zegt dat o.a. bij VDL een investering in robotisering duizenden banen heeft opgeleverd. Pechtold vindt dat allemaal leuk en aardig, maar wil meer samenwerking op innovatie, nu Trump de importtarieven in Amerika omhoog gooit. Asscher verwijt dat de VVD te veel geld vraagt van mensen in de bijstand en dat oneerlijk verdeeld. Rutte zegt daarop dat mensen alleen uit de bijstand komen als ze weer aan de slag gaan.

Infrastructuur

GroenLinks wil de geldtoevoer aan de infrastructuur terugdraaien. Voor een schoner klimaat moeten we volgens hem geen geld steken in auto’s en uitbreiding van wegen,  juist belasten met het zogenoemde ‘rekeningrijden’ (kilometerheffing). In plaats daarvan wil hij 11 miljard in het openbaar vervoer stoppen. Buma vraagt zich voornamelijk af waar Klaver dit van wil betalen. De VVD wil juist wel wegen uitbreiden. Hij speelt hiermee in op de fileproblematiek op de A2, de A58 en de A67.

Persoonlijke boodschap

Naast de drie debatrondes kreeg elke lijsttrekker in willekeurige volgorde 60 seconden om een persoonlijke boodschap aan de Zuidelijke kiezers te geven. De lijsttrekkers grepen dit moment aan om hun belangrijkste standpunt op tafel te leggen. Emile Roemer zegt dat aandacht voor drugscriminaliteit in Brabant en de krimp in Limburg moeten worden aangepast. Alexander Pechtold zegt de kansen te willen pakken, maar specificeert niet wat hij hiermee precies bedoelt. Sybrand Buma hamert er nogmaals op dat de problemen van het Zuiden alleen kunnen worden opgelost als er politici die de problemen kennen en uit het Zuiden komen verkozen worden. Lodewijk Asscher wil de criminaliteit en de oneerlijke arbeidsmigratie aanpakken. Ook wil hij scholen openhouden en het leven in het Zuiden goed houden. Mark Rutte zegt dat de Duitse delegatie die vorig jaar april samen met hem de brainport bezocht erg onder de indruk was en dat dit zo moet blijven. Hij wil meer geld naar de innovatie, veiligheid en uitbreiding van de infrastructuur. Jesse Klaver sluit af met een pleidooi over het overschot aan dieren in de landbouw waar hij vanaf wil. Ook wil hij zorgen dat onderwijs, ziekenhuizen en bedrijven niet meer naar de randstad vertrekken.

 

Grote afwezige bij het debat was lijsttrekker Geert Wilders van de PVV. Hij weigerde de uitnodiging an voerde vandaag campagne in Valkenburg.

De landelijke verkiezingen zijn aanstaande woensdag op 15 maart. In Veldhoven zijn in totaal 18 stembureaus waar stemgerechtigden met hin identiteitsbewijs en hun stempas kunnen kiezen. Een overzicht van alle stemlokalen in Veldhoven is te vinden op de site van de gemeente Veldhoven.