donderdag 13 juni 2024
Hendrik Bouwens en burgemeester Delhez te midden van mede-veteranen © Omroep Veldhoven / Evert Geurts

Eretekens Veldhovense oorlogsveteraan Hendrik Bouwens (95)

Veldhoven – Burgemeester Marcel Delhez reikte vrijdagmiddag 2 eretekens uit aan de heer Hendrik Bouwens. Het ging om het Oorlogsherinneringskruis en het Ereteken Orde en Vrede. De 95-jarige heer Bouwens ontving deze onderscheidingen als erkenning voor zijn inzet als KNIL-militair in de 2e Wereldoorlog.

Hendrik Bouwens ontvangt zijn eretekens van burgemeester Delhez © Omroep Veldhoven / Evert Geurts

De heer Bouwens was verbaasd en ook ontroerd toen hij hoorde dat hij onderscheiden zou worden. Volgens zijn dochter Anita kon hij niet begrijpen dat hij zou worden onderscheiden. “Ik heb toch alleen maar mijn land gediend” had hij tegen Anita gezegd. Desalniettemin was de heer Bouwens ontzettend blij met zijn onderscheidingen.

De heer Bouwens was tijdens en na de 2e WO actief in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Vanaf 1941 was hij op verschillende plekken gestationeerd. In 1942 werd hij krijgsgevangene gemaakt door het Japanse leger. Tot zijn bevrijding uit krijgsgevangenschap in augustus 1945 heeft hij moeten werken aan de beruchte Birma-Siam Spoorlijn. Deze spoorlijn is 415 km lang en is tussen 1942 en 1945 gebouwd en onderhouden door krijgsgevangen. Daarna heeft hij nog gediend als militair tot juni 1948.

Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger en heeft officieel bestaan van 1814-1950. Het ministerie van Defensie kent onderscheidingen aan KNIL-militairen toe. De voordracht van de heer Bouwens voor de onderscheidingen is verzorgd door de veteraan Marco Huysdens. Zijn drijfveer is erkenning, eerherstel en waardering voor KNIL-militairen. Daarom was hij al vaker initiator van dergelijke voordrachtprocedures.