woensdag 19 juni 2024

Plannen voor Dutch Mountains in Veldhoven

Nieuwe plannen voor Veldhoven: Dutch Mountains. Een gigantisch, volledig circulair high-tech icoongebouw. Inhoud: Brainport Experience Center, een nano-museum en Gallery of Inventions, werk- en verblijfsplekken, een hotel, meerdere conferentiezalen, een intern park met water, restaurants, café’s, fitness, sauna, kinderopvang, een zwembad én een supermarkt. Onder het gebouw is een parkeergarage met ruimte voor maar liefst 1500 voertuigen. Op het dak van het gebouw zijn recreatiemogelijkheden.

dutch-mountain-plattegrond

 

Het plan voor Dutch Mountains stamt uit 2008, maar is sinds kort weer opnieuw op tafel komen liggen. De Brainport Development en de gemeenten Veldhoven en Eindhoven zijn vorige week bijgepraat over de plannen. De initiatiefnemers zijn o.a. Lennart Graaff van BLOC Rotterdam, AAFM/Asito, Dell Technologies, Honeywell, SPIE Nederland, Studio Marco Vermeulen en Urban XChange en zij hebben een stuk grond tussen de A2 en de Run op het oog. Daarnaast zijn kennispartners Arup, de TU/e, de Stichting SlimBouwen en Twice Eindhoven er ook bij betrokken.

dutch-mountain-locatie

dutch-mountain-locatie-2

 

Graaff schrijft in een toelichting: “The Dutch Mountains moet het concentratiepunt van de Brainport Eindhoven worden. Het bevat het Brainport Experience Center en staat door de toepassing van allerlei regionale hightech innovaties symbool voor wat de slimste regio ter wereld wordt genoemd. The Dutch Mountains is ook de netwerknaam van een open samenwerking van vooruitstrevende regionale organisaties en innovatieve multinationals die de wereld willen verrassen met een nieuw en onverwacht perspectief op daadwerkelijk duurzaam ontwikkelen. Om te beginnen in Brainport Eindhoven.”

 

Duurzaamheid

The Dutch Mountains moet een nieuwe standaard voor duurzaamheid worden. “Een gebouw dat met de tijd beter wordt, is een absolute gamechanger. The Dutch Mountains moet al vanaf de start maximaal zelfvoorzienend zijn, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen.”

 

Impressie

dutchmountains4

dutch-mountain-2

dutch-mountain-3