woensdag 19 juni 2024

Burgemeester Delhez opent expositie Hanneke Hielkema

Veldhoven – Vrijdagmiddag is in De Verdieping in het Gemeentehuis van Veldhoven een expositie geopend van de Veldhovense kunstenares Hanneke Hielkema. Deze expositie werd geopend door burgemeester Marcel Delhez.

Hielkema won in september vorig jaar de Veldhovense Cultuurprijs 2018. Ze exposeert in De Verdieping een selectie van de vele portretten die ze gemaakt heeft. In elk portret zit een soort fantasiewereld verstopt die pas zichtbaar wordt als de toeschouwer dichterbij gaat staan. Pas dan kunnen allerlei structuren, wezentjes en diertjes ontdekt worden die het eigenlijke portret verder versterken. Zoals Hielkema zelf aangeeft “Het leuke is, hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Elk deel van de tekening kan weer een tekening op zich zijn, zowel abstract, als figuratief, en je raakt niet uitgekeken.”

Hanneke Hielkema is landelijk bekend geworden toen ze in 2013 de 1e prijs won in de Nationale Portretwedstrijd. Ze  deed toen mee met een portret van Prins Willem Alexander. Van dit potret zijn 3D-reproducties gemaakt die bij veel rechtbanken in Limburg hangen. In Veldhoven stond ze begin vorig jaar in de belangstelling met een portret van vertrekkend burgemeester Jack Mikkers.

De expositie is te bekijken in het Veldhovense Gemeentehuis tot en met 19 april in De Verdieping, wat een dependance is van Museum ’t Oude Slot. In dezelfde periode is bij Muziekschool Art4U, de Bibliotheek Veldhoven en Theater de Schalm, ook een werk van Hanneke Hielkema te zien.