donderdag 13 juni 2024
Foto van winnaar cultuurprijs 2020
Winnaar Cultuurprijs 2020 @Foto Willem Binnendijk

Cultuurprijs Veldhoven 2020 naar Lisette Oosterbosch

Veldhoven – Met Lisette Oosterbosch als winnaar, heeft de jury van de Cultuurprijs Veldhoven gekozen voor een wat minder bekende discipline, namelijk de vertelkunst. Lisette is medeoprichter van de Veldhovense vertelvereniging ‘VerVe’ en ontving de prijs op donderdag 19 november in Theater de Schalm.

De juryleden waren unaniem in het voordragen van de 54-jarige Veldhovense als zevende winnaar van de Cultuurprijs Veldhoven: ‘We zoeken naar diversiteit onder de prijswinnaars. Hoewel het vertellen van verhalen zo oud is als de mensheid en binnen alle culturen een heel belangrijke rol speelt, is de manier waarop onze prijswinnaar deze discipline vorm geeft voor Veldhoven relatief nieuw’, is te lezen in het juryrapport.

Haar kinderen waren het eerste publiek voor de verhalen van Lisette Oosterbosch. Ze had zoveel plezier in het vertellen van verhalen, dat ze in 2004 besloot een cursus ‘Meesterverteller’ te volgen in de Bibliotheek Veldhoven. Dankzij de cursus werd haar passie voor verhalen vertellen pas echt aangewakkerd en haar publiek werd groter en meer divers. Lisettes verhalen gaan vaak over krachtige personages en geven bij voorkeur een andere kijk op zaken. Ze combineert de vertelkunst met muziek door het maken van liedjes bij de verhalen. Ook de voordracht krijgt veel aandacht en daarmee maakt Lisette van het vertellen een ware podiumkunst.

Lisette wilde haar passie graag delen met anderen en richtte in 2005 met Tilly Huberts ‘VerVe’ (Vertelclub Veldhoven) op. Tijdens de bijeenkomsten oefenen de leden het vertellen volgens de oude vertelkunst, oftewel ‘uit het blote hoofd’. Ook bezoeken ze regelmatig vertelvoorstellingen en -evenementen. De club kreeg steeds meer leden en opdrachtgevers waardoor in januari 2008 een officiële vereniging werd opgericht.

De jury van de Veldhovense cultuurprijs is positief verrast door alle activiteiten die de vereniging al ruim 15 jaar onderneemt. Zo dragen de leden verhalen voor aan basisschoolleerlingen, aan bewoners van zorginstellingen, aan bezoekers van bibliotheken, muziekscholen, theaters, musea en aan particulieren. Daarmee bezorgen ze veel mensen binnen én buiten Veldhoven plezier. ‘Lisette is er afgelopen jaren ten volle in geslaagd om de vertelkunst in Veldhoven naar een hoger plan te tillen’, aldus de jury.

Over de Cultuurprijs Veldhoven
De Cultuurprijs Veldhoven is een initiatief van Museum ’t Oude Slot en wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. De gedachte achter de prijs is dat cultuur zorgt voor een waardevol woon- en werkklimaat in Veldhoven en dat de mensen die daaraan bijdragen met een eigen, uniek talent een beloning verdienen.

Eerdere winnaars zijn onder andere muzikant Bertus Borgers, de graffitikunstenaars van Studio Giftig, schilder Hanneke Hielkema en toneelspeler Johan Sanders. De prijs is een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De jury bestaat uit de directies van de vier Veldhovense culturele instellingen: Jack Gooyaers (Art4U), Dorine Prinsen (Bibliotheek Veldhoven), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Sjoert Bossers (Theater De Schalm).

Meer informatie over Lisette Oosterbosch en VerVe is te vinden op www.verhaalderij.nl en www.vertelclubveldhoven.nl