woensdag 24 april 2024

Directeur Jan Wouda stopt bij De Schalm

Jan Wouda, de directeur van Theater De Schalm, heeft zijn vertrek aangekondigd. Per 1 september 2017 wordt Wouda directeur van theater Markant in Uden.

Sinds januari 2000 is Wouda werkzaam geweest als directeur-bestuurder bij De Schalm. Hij zorgde o.a. voor het bestaansrecht en de programmering van het Veldhovense theater.

Groei
Wouda heeft er sinds 2000 voor gezorgd dat De Schalm van een lokaal cultureel centrum naar een professioneel theater gegroeid is. Het aantal voorstellingen verdubbelden en het theater mocht ruim drie maal zoveel bezoekers verwelkomen. Daarnaast realiseerde de Schalm onder leiding van Wouda in de afgelopen jaren een nieuwe visie: het theater als de plek om te dromen, om dromen waar te maken, om te ontmoeten en te reflecteren.

Bedrijfsleven
Naast het theater voor bezoekers uit Veldhoven en omgeving heeft de Schalm meer ruimte gemaakt voor amateurverenigingen en andere organisaties die met regelmaat op de planken staan. Het bedrijfsleven heeft haar weg naar het theater gevonden, als gebruiker van wat het gebouw te bieden heeft of als ‘vriend van de Schalm’.

Logische stap
“Ik ben er trots op wat ik samen met mijn team heb kunnen bereiken met Theater De Schalm. Een theaterprogrammering die geprofessionaliseerd en meer dan verdubbeld is, waar de vele lokale amateurverenigingen veelvuldig optreden en waar het bedrijfsleven de weg naartoe kent. Een theater, dat na een grote verbouwing Arbo technisch klaar is voor de toekomst,” vertelt Wouda. “We hebben samen de Schalm als professioneel theater in de regio op de kaart gezet, en ik kijk met heel veel plezier terug op deze periode en op al die warme contacten die ik hier mocht  krijgen. Voor mij persoonlijk is Theater Markant een echt nieuwe uitdaging maar ook een logische stap. Hier kan ik een nieuwe droom waar gaan maken.”

Opvolger
Raad van Toezicht voorzitter Lies de Groot spreekt lovende woorden over Wouda. “Jan heeft meer dan 17 jaar met veel toewijding en passie op professionele wijze Theater de Schalm geleid. Hij heeft met  zijn ondernemende aanpak, zijn kunde en zijn niet aflatende enthousiasme De Schalm en zijn team  laten uitgroeien tot de ontmoetingsplek die het nu is.  Uiteraard vinden wij het bijzonder jammer dat hij het theater nu gaat verlaten. Er liggen nog vele uitdagingen op het vlak van samenwerking binnen de cultuurcluster en het cultureel ondernemerschap in Veldhoven. Het is nu aan ons om een goede opvolger te vinden, die hetgeen met zoveel passie is opgebouwd verder voort kan gaan zetten. We wensen Jan veel succes op zijn nieuwe plek als directeur bij Theater Markant in Uden.”

Wie deze opvolger gaat worden is nog niet bekend.