zaterdag 20 april 2024
Alle basisschoolkampioenen bij elkaar met Inge in het midden - Foto: Willem Binnendijk

Inge Timmerman is Veldhovens voorleeskampioen 2017

Inge Timmerman is uitgeroepen tot Veldhovense voorleeskampioen 2017 van de basisscholen. Onder het oog van een deskundige jury streden maandag 6 februari zes schoolkampioenen onder aanmoediging van hun klasgenoten om deze titel. Het was voor het eerst dat dit lokale voorleeskampioenschap in Theater De Schalm plaatsvond. De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 lazen in de kleine zaal van De Schalm voor uit hun favoriete boekfragment.

Theatermaker Peter Stax nam als de wereldreiziger “Meneertje Anders” de presentatie op zich. Tussen de optredens van de voorlezers door toverde hij uit zijn verhalenjas de mooiste oude vertellingen. Verder gaven diverse leerlingen dans- en muziekoptredens: van hip-hop tot de Macarena.

Veldhovens voorleeskampioen 2017: Inge Timmerman!! – Foto: Willem Binnendijk

Zelfverzekerdheid en intonatie
Na alle optredens maakte de juryvoorzitter, wethouder Piet Wijman, bekend dat Inge de titel Veldhovense voorleeskampioen 2017 verdiende. Zij las voor uit ‘Dagboek van een muts’ van Rachel Renee Russell. “Inge ging zitten op een manier waardoor de jury ook meteen rechtop ging zitten”, vertelde de juryvoorzitter. “Ze straalde zelfverzekerdheid uit. Ook maakte ze goed gebruik van stem en intonatie waar het in het verhaal ook paste. De jury was benieuwd hoe het verhaal verder ging.”

De 12-jarige Inge uit groep 8 van basisschool EigenWijs gaat nu door naar de halve provinciale finale op 18 maart in Goirle. Voor de winnaar van deze ronde volgt de provinciale finale op 7 april in Den Bosch. Vervolgens strijden op 17 mei in Amstelveen alle provinciale kampioenen om de titel Nationale Voorleeskampioen 2017. De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Jaarlijks wordt deze wedstrijd georganiseerd door Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken.

De overige schoolkampioenen zijn Dinah Spit uit groep 8 van De Rank, Wu-Ji Kao uit groep 8 van De Brembocht, Carmen van Gelder uit groep 8 van Sint Jan Baptist, Quinten Baert uit groep 8 van De Berckacker en Yelana Mennes uit groep 7 van Dick Bruna. Zij kwamen allemaal op een gedeelde tweede plaats.