donderdag 18 april 2024

Laatste Berkt-Editie Oranjemarkt druk bezocht

Ondanks de slechte weersvoorspellingen trok Veldhoven traditiegetrouw weer richting de oranje gekleurde kleedjes en kraampjes in de Berkt. Jong en oud probeerden hun spullen aan de man te brengen, om deze winst vaak later weer op diezelfde markt uit te geven.

Een paar buien tussendoor mochten de pret niet drukken. Muzikanten speelden stug door op het grote podium en verkopers haalden het plastic tevoorschijn om over hun uitgestalde waar te draperen. “We hadden paraplu’s moeten gaan verkopen!”

“Altijd weer een feestje, zo achter de kraam. Ik sta hier iedere keer weer. Het hele jaar spaar ik spullen in mijn garage om het op Koninginnedag, oh nee, Kóningsdag te verkopen”, vertelt een bewoonster van de Berkt, “ik weet nog niet of dat ik volgend jaar nog mee doe. Dan is het veel meer gesjouw richting het City. Maar ik ga het wel overwegen!”

Verhuizing
Het is de laatste keer dat de Veldhovense Oranjemarkt in de Berkt georganiseerd is. Volgend jaar verhuist de markt naar het City Centrum vanwege een andere organisatie. Veel bezoekers zijn huiverig voor deze verplaatsing, vanwege het verwachte commerciële karakter wat de markt dan zou krijgen. De nieuwe organisatie laat echter wel weten dat de opzet zoveel mogelijk hetzelfde zal blijven. “Kraampjes op het Meiveld, het Burgemeester Elsenpark, bij The Post voor en het pleintje bij de Hema. Dat zullen de centrale plekken zijn,” vertelt Kristel Voets, voorzitter van de huidige Stichting Oranjemarkt Veldhoven, “Of de winkels dan ook open zijn weet ik niet.”