dinsdag 16 juli 2024
stock foto van medewerker in de zorg

Regio in actie voor extra handen in de zorg

Veldhoven – Vanwege personeelstekort loopt de zorg in de regio vast. Daarom gaan Veldhoven en de andere 20 gemeenten in onze regio aan de slag om medewerkers in de zorg te helpen. Dit doen ze door uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers en stagiaires te vragen de zorg een helpende hand te bieden.

Met dit initiatief volgen de gemeenten het voorbeeld van de horecasector, die afspraken heeft gemaakt over de inzet van horecapersoneel in de zorg. Een samenwerking die in Eindhoven startte en inmiddels is uitgebreid naar de hele regio. De gemeenten willen zorg en maatschappij aan elkaar verbinden en gaan nu in zee met het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) en Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).

Mariënne van Dongen, namens de regiowethouders Publieke Gezondheid: ‘Wij vinden het initiatief van KHN prachtig; een zwaar geraakte sector die handen wil leveren voor het tekort in de zorg. We dachten, hier moeten we bij aansluiten. Dus zetten wij ons eigen netwerk en organisatie in om mensen te mobiliseren. We vragen de samenleving om de handen uit de mouwen te steken voor de zorg. Maar naast vrijwilligers denken we natuurlijk ook aan de inzet van uitkeringsgerechtigden, mensen met een (verlopen) BIGregistratie en jongeren die nu geen stageplek kunnen vinden. We moeten dit echt samen doen.’

Met de actie willen de gemeenten de druk op de zorg verminderen, zodat iedereen in de regio weer de zorg kan krijgen die nodig is. Eppie Fokkema van het RONAZ is hier enthousiast over: ‘We hebben te maken met een enorme belasting van de zorg. Maar daarnaast zien we, als gevolg van corona, ook een toenemend ziekteverzuim onder het zorgpersoneel. We kunnen nu dus echt alle hulp gebruiken. Ik ben dan ook heel blij met dit initiatief.’

Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt.

Aanmelden hiervoor kan via de website Extrahandenvoordezog.nl. Daarnaast coördineren de gemeenten vraag en aanbod voor vrijwilligers. Zij zoeken daarvoor contact met hun inwoners en vrijwilligersorganisaties.