donderdag 25 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Waarom geld steken in edelmetalen?

Regelmatig wordt er in de media reclame gemaakt om in edelmetalen te beleggen. Goudwisselkantoren adverteren in kranten om juist nu munten, horloges en sieraden bij hen te gelde te maken.

Wat zijn edelmetalen?

Als je het chemisch beschouwt dan is een edelmetaal een metaal dat in de natuur voorkomt en nauwelijks reageert op andere stoffen. Oftewel een metaal dat bestand is tegen corrosie en oxidatie. De meest bekende zijn goud, zilver en platina vanwege hun toepassing in sieraden. Rhodium, iridium, ruthenium, osmium en palladium behoren ook tot deze groep, maar zijn niet of nauwelijks bekend.

Rol in financiële systeem

Ons geldsysteem is sinds 1971 volledig gebaseerd op vertrouwen. Op zich een prachtig systeem omdat geld makkelijk te bewaren is en geruild kan worden. Bovendien is geld als rekeneenheid zeer geschikt voor het meten van de waarde van goederen en diensten. In het verleden is er een koppeling geweest tussen geld en goud. Dit betekende dat landen valuta’s konden omwisselen tegen een bepaalde vooraf vastgestelde hoeveelheid goud. Dit gaf meer zekerheid omdat geld wel bij te drukken is, maar goud niet. Deze wereldwijde gouden standaard is in 1971 door de VS losgelaten. Er kon eenvoudigweg niet meer voldaan worden aan de verplichting om tegen een vaste rekeneenheid dollars om te wisselen in goud.

Waarom geld steken in edelmetalen?

De belangrijkste reden is om de inflatie te corrigeren. De waarde van valuta’s dalen als gevolg van inflatie door de jaren heen, terwijl de koopkracht van edelmetalen gelijk blijft. Vroeger kocht je voor 6 kilo goud een woning en dat is nu tientallen jaren later nog zo.

Ook geven beleggers aan te investeren in edelmetalen om hun vermogen te spreiden. Naast vastgoed, spaargelden en effecten wordt een gedeelte aangehouden in trackers en/of fondsen die beleggen in het edelmetaal zelf of in bedrijven die deze mijnen.

Ten slotte zijn er beleggers die beleggen in edelmetalen zien als een soort verzekering tegen het financiële systeem. In 2008 stonden in sommige landen mensen rijen dik voor bankkantoren om hun spaargeld op te halen. En later bleek ook dat de ‘bail-in’ wetgeving in Cyprus zijn intrede deed. Oftewel dat de overheid het recht kreeg om het spaartegoed geheel of gedeeltelijk te onteigenen. Tijdens dergelijke paniekperiodes ontstaat een vlucht naar ‘kwaliteit’ en  profiteren tastbare beleggingen als bijvoorbeeld goud en zilver daarvan.

Eigen haard is goud waard

De fascinatie voor met name goud en zilver komt ook voor in onze taal. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende spreekwoorden:

-Een gouden hart hebben

-Spreken is zilver, zwijgen is goud

-Zijn woorden op een goudschaaltje wegen

-Een gouden handdruk krijgen

-Eigen haard is goud waard

Op beleggingsgebied is het verstandig om iemand die gouden bergen belooft bij voorbaat al sceptisch te benaderen. Aan de andere kant moeten we de kip met de gouden eieren niet te snel slachten.

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.