zaterdag 27 april 2024
Juul Respen maakt het de Veghelse defensie lastig - Foto: Thieu Vlemmix

UNA in 2e helft op stoom tegen Blauw Geel’38

Zeelst – Bij rust zullen weinigen op Sportpark Zeelst een cent gegeven hebben voor een goed eindresultaat van UNA. Het bezoekende Blauw Geel ’38 was simpelweg de betere ploeg, schiep zich aardig wat kansen en leidde halverwege verdiend met 0-1; een voorsprong die zelfs nog hoger had kunnen zijn. Toch klaarde UNA de klus dankzij een uitstekende tweede helft.

UNA begon gehavend aan de strijd tegen de nummer 3 van de ranglijst uit Veghel. Drie van de betere spelers moesten de wedstrijd al missen (Louisben Jagt, Cas Faber en Bassou Boulghalgh), en daarnaast viel aanvoerder Brian Boogers vlak voor rust ook nog eens uit. Toch kregen Harrie Gommans c.s. het na de povere eerste helft voor elkaar om – na wat omzettingen – het tij volledig te doen keren.

Vorig seizoen had UNA weinig problemen met de JUMBO-mannen. Uit werd met 4-0 gewonnen en thuis won UNA met 3-2, maar opvallend genoeg eindigde de ploeg uit Veghel toch dik boven UNA (5 punten). Ook na twee wedstrijden staat Blauw Geel’38 bovenin (derde) en ze hebben tot nu toe de meeste goals (zeven) gescoord in de Derde Divisie. Oppassen dus toch, zou je zeggen. En dat dit een terechte waarschuwing vooraf was, bleek al snel. Levensgevaarlijk waren van meet af aan de diepteballen van Blauw Geel en de UNA-verdediging, met Rhoan Boudewijns als vervanger van Louisben Jagt, had er de handen vol aan.

In de middenlinie maakte Alex Smeins zijn basisdebuut; hij was voor de pauze overigens één van de weinigen die een plus scoorde. Na rust maakte naast hem ook Jesse Wielinga een ijzersterke indruk. De ruststand was dus 0-1, door een doelpunt dat na een half uur werd gescoord na een dieptepass, waarop iedereen zich bij UNA achterin verkeek, de snelle rechterspits Ben van den Nieuwenhof echter niet.

Nadat Brian Boogers voor de pauze al werd vervangen door Yoey van Casand (19 jaar) maakte bij aanvang van de tweede helft ook nog spits Jeroen van Schoonhoven als extra aanvaller zijn opwachting binnen de lijnen. In feite stonden er daarmee niet minder dan vijf ‘niet eerste keuzes’ op het veld. En vanaf dat moment was UNA – na een slappe eerste helft – goed bezig. Sterker gezegd, ‘geweldig’ bezig. De fraaiste combinaties, dikwijls geënsceneerd door Sten Senders en met een centrale rol voor de nieuwelingen Alex Smeins en Jesse Wielinga, gingen nu onstuitbaar richting Blauw Geel doel. En met resultaat.

In de 53e minuut snelde Joey van Casand vanuit links richting achterlijn, een juweel van een voorzet volgde en Max van den Akker schoof de bal in de verre hoek: 1-1. UNA was op stoom! Na 62 minuten liet Sten Senders een perfecte dieptepass los, Max van de Akker begreep het, ging ermee aan de haal en bracht zijn ploeg in euforie: 2-1. Bijna had hij vlak daarop ook nog getekend voor een hattrick, maar dat lukte net niet.

Met evenveel passie als tot dan toe in de tweede helft gestreden was voor de ommekeer, werd in de spannende eindfase ook de voorspong verdedigd. Met deze winst schuift UNA weer naar de bovenste regionen van de ranglijst.

(verslag: Thieu Vlemmix)

31. van de Nieuwenhof 0-1; 53. van den Akker 1-1, 62. van den Akker 2-1

UNA: Stoskovic; Scheepers, Sijbers, Boudewijns (46. van Schoonhoven), Wielinga; Horsten, Boogers (38. Casand), Smeins; Senders, Respen (89. Nguyen), van den Akker
Blauw Geel’38: Zielschot; van Boxtel, Voets, Zeller, Eltink; Loermans, Gurcuoglu (68. van Dijk), op den Camp (80. Nasser); van den Nieuwenhof (84. Murt), de Meij, van de Zanden