zaterdag 29 juni 2024
Berend Wibbens controleert de bal gadegeslagen door Bram Vugts van Jong Brabant - Foto: Herman Schoemaker

Met de hakken over de sloot blijft RKVVO in 3e klasse

Oirschot – Spanning tot aan de laatste seconde in de finale van de nacompetitie. RKVVO moest winnen om 3e klasser te blijven, Jong Brabant moest winnen om te promoveren naar die 3e klasse. Het was geen mooi voetbal op de kunstgrasmat van sportpark Moorland, maar spannend bleef het wèl. Na de 1-1 in de reguliere speeltijd trok RKVVO diep in de 2e verlenging de zege naar zich en mag ook volgend seizoen uitkomen in de 3e klasse. Maar het was met de hakken over de sloot!

Herman Schoemaker
Omroep Veldhoven

Jong Brabant plaatste zich al enkele seizoenen voor de nacompetitie voor promotie, maar steeds greep het team uit Berkel-Enschot mis. Dit seizoen eindigde Jong Brabant als derde in de 4e klasse en had er in de nacompetitie al 2 winstpartijen opzitten. Vanwege lichte blessures waren er wat onzekerheden in de beginopstelling van Jong Brabant. Bij RKVVO ontbraken Jordi Verhoeven, Jasper Mol en de al langer geblesseerde Bram van der Velden.

Moeizame start RKVVO

Na plaatselijke mist (blauwgele rook aan de ene en roodwitte rook aan de andere kant) kon de wedstrijd van start gaan. Het werd snel duidelijk dat RKVVO een gretige tegenstander had getroffen. Al na 8 minuten liet Jong Brabant zijn tanden zien. Gijs Taps schoot de bal vanaf de punt van het doelgebied rakelings voor het RKVVO-doel langs. Zes minuten later een vrije schop vanaf 25 meter van Thomas Straatman die in het strafschopgebied opbutste en door RKVVO-doelman Stef Biscop nog net over de lat getikt kon worden. RKVVO ging teveel met het spel van de tegenstander mee en was vooral slordig in balbezit. De supporters uit Oerle hielden hun hart vast.

Oers vindt het voetballen terug

Maar toen kwam de 27e minuut. Rechtsback Berend Wibbens kwam weer eens heel ver op de helft van de roodwitters. Hij trok met de bal het strafschopgebied in, passeerde een Jong Brabant verdediger, maar die liet Wibbens struikelen …. strafschop voor RKVVO! Bart Sanders nam de pingel met een aanloop waarbij hij even inhield om daarmee de keeper een bepaalde richting in te krijgen. Het werkte want Sanders schoot de bal in de andere hoek van het doel 0-1. Het was tegen de verhouding in, maar daar klaagden de Oerse supporters niet over.

Na deze voorsprong ging RKVVO ineens weer voetballen. Het drong Jong Brabant verder terug en er ontstonden verschillende rommelige situaties in het Berkel-Enschotse strafschopgebied. Zo was het in de 34e minuut opnieuw Berend Wibbens die vanaf de zijkant van het strafschopgebied een geplaatste voorzet gaf op Bart Sanders, maar die kopte vrijstaand voor het doel in de handen van doelman Floris Jonkers. De 0-1 bleef dan ook bij het rustsignaal op het scorebord staan.

RKVVO vergeet weer te voetballem

Hoe anders verliep de tweede helft …. het voetbal bij RKVVO was van meet af aan weer verdwenen. Achterin werd de bal te vaak breed gespeeld, waardoor Jong Brabant steeds meer op de helft van RKVVO verscheen. Het was vragen om problemen, en die kwamen er ook. Nadat een vrije schop van Straatman nog net voor het RKVVO doel gemist werd door invaller Norbert Schets, was het acht minuten later wèl raak. Door een foute pass op het middenveld kreeg Thijs Maas de bal en kon vrij op het Oerse doel afgaan. Hij had de hoek voor het uitzoeken en Stef Biscop was kansloos, 1-1.

Ook in het restant van de 2e helft kon RKVVO geen vuist maken en Jong Brabant bleef de betere ploeg. Gelukkig voor RKVVO kon Jong Brabant geen grote kansen creëren, al bleef de ploeg van trainer Boy van den Bogaard dreigend rond het Oerse strafschopgebied. De 90 minuten zaten er op en de 1-1 betekende tweemaal 15 minuten verlenging.

Oplopende spanning in de verlenging

En ook in de verlenging was het Jong Brabant dat voor de dreiging zorgde. Sep Heerkens kon vrijstaand vanaf de zestien meterlijn hard op het RKVVO-doel vlammen, maar Stef Biscop stond een doelpunt in de weg. Na een kwartier werd van kant gewisseld en in de 2e verlenging noest RKVVO tegen de wind in. Ook nu bleef de dreiging van Jong Brabant komen. Maar ….. in de 117e minuut was er één van de weinige aanvallen van RKVVO, waarbij de bal vanaf rechts diep in het strafschopgebied werd gegooid. Bart Sanders ontving de bal in een – voor Jong Brabant niet gevaarlijke – positie in het strafschopgebied. Jong Brabant doelman Floris Jonkers hield in een niet zo slimme actie Sanders even vast. Een lichte overtreding die door de scheidsrechter bestraft werd met een strafschop! En opnieuw was het Bart Sanders die – op een identieke manier als in de eerste helft – vanaf de stip scoorde, 1-2.

Was het nu gelopen? Nee hoor. RKVVO had ineens het voetbal weer uitgevonden en liet enkele fraaie acties zien. Maar een minuut later kreeg Mart Soetens een rode kaart waardoor RKVVO met 10 man verder moest. Jong Brabant gooide alles naar voren om alsnog de 2-2 op het – niet aanwezige – scorebord te zetten, maar het mocht niet meer baten.