zaterdag 27 juli 2024
Ook na de 3-0 bleef Rood Wit het proberen. Finn van Guliks schot wordt geblokt - Foto: Arno van der Heijden

Rood Wit overleeft 1e ronde nacompetitie niet en degradeert

Alem – De eerste ronde van de nacompetitie is geen succes geworden voor Rood Wit. Ondanks aanvallend spel liepen de Roodwitters toch in de val van VV Alem, dat veelvuldig met lange ballen de gevaarlijke spitsen bediende. De Veldhovenaren verloren met 4-2 en degraderen daardoor naar de 4e klasse.

Rood Wit kende een hoopvol slot van de reguliere competitie. Het team klom de laatste 5 wedstrijden van een kansloze 14e plaats (wat directe degradatie betekende) naar de 12e plaats (die recht gaf om via de nacompetitie alsnog klassebehoud veilig te stellen). De hoop was dan ook dat Rood Wit in deze belangrijke wedstrijd de goede lijn kon doortrekken.

Niet in het weerbericht maar wèl in Alem: plaatselijke (rode) mist

Twee volle supportersbussen en velen die met eigen vervoer waren gekomen: de roodwitte kleur overheerste op sportpark De Oude Maas in het pittoreske Gelderse dorpje (de inwoners horen trouwens liever het “Brabantse” dorpje). Voorafgaand aan de aftrap was er plaatselijke mist in Alem: roodwitte rook maakte het zicht op het hoofdveld lastig toen de teams het veld opkwamen. Dat deden ze onder het luide geluid van het clublied van Rood Wit dat uit een grote – door een supporter meegenomen – versterker schalde. De sfeer was uitstekend bij aanvang van de wedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Verkoeijen zocht Rood Wit de aanval op, Het eerste kwartier hadden de gasten het betere van het spel, zonder echte kansen te creëren. Het speelde meer op de helft van Alem dan andersom. Nadat Thom Mandigers na een kwartier van 30 meter hard over de kruising schoot was daar een minuut later ineens het eerste gevaar van Alem. Lars Steenbekkers kon na een rush over links een goede voorzet geven, maar de ingeschoten bal werd door Rood Wit keeper Corné van der Heijden uit de hoek getikt.

Twee minuten later was het echter raak voor de thuisploeg. Na een afgeslagen aanval volgde een pijlsnelle uitbraak van Alem, waarbij de bal bij Kevin Broekmeulen kwam. Die ging vanaf de middenlijn op snelheid op het Roodwit doel af, zag Van der Heijden wat ver voor zijn doel staan en schoot de bal vanaf 25 meter hard over de doelman in het net, 1-0. Rood Wit bleef de aanval zoeken en 5 minuten later nam Mike Meulenbroek op 25 meter een vrije schop. Die ging over de 5-mans muur richting de hoek, maar Alem-doelman Daav van Mil tikte de bal nog tot hoekschop.

Na een half uur kreeg Alem een vrije schop op 20 meter van het Rood Wit doel, na een lichte overtreding van Sami Hawedi. Jens Steenbekkers schoot de bal hard in de linker onderhoek, 2-0. En of het niet erger kon, knalde Kevin Broekhoven 2 minuten later er zelfs de 3-0 in! Enkele minuten later was Rood Wit dicht bij een treffer. Mike Meulenbroek, bij vrijwel elke aanval betrokken, zag zijn schot in eerste instantie via het been van doelman Van Mil geblokt worden en in tweede instantie kopte hij de bal tegen de doelman.

De tweede helft moest het anders, want bij deze 3-0 achterstand zou Rood Wit degraderen. Trainer Edwin Slagboom zette meteen 4 wissels in. Het strijdplan werd echter al snel om zeep geholpen na een tweede (makkelijk gegeven) gele kaart voor Merijn van den Oever. Rood Wit moest met 10 man verder. Na de vrije schop die volgde maakte Corné van der Heijden twee uitstekende reddingen en voorkwam daarmee de 4-2.

Evenals in de eerste helft lag het gevaar van Alem vooral in de lange ballen op de spitsen Kevin Broekmeulen en vooral aanvoerder Mats Steenbekkers, die op snelheid langs de zijlijn nauwelijks te houden was voor de Veldhovense verdediging. Zo was de aanvoerder in de 55e minuut weer op snelheid weg en na het passeren van een verdediger schoot hij de bal tegen de verste paal.

In de 64e minuut speelde Tijn van Dorst de bal verkeerd breed. Kevin Broekmeulen kon het cadeautje niet uitpakken, want hij verprutste de kans oog-in-oog met de Rood Wit sluitpost. Het was uitstel van executie want met nog een kwartier te gaan kopte Mart van Boxtel uit een hoekschop de bal in de korte hoek, 4-0. Kon het nog erger worden voor Rood Wit? Ja, want in de 78e minuut kreeg verdediger Bart van de Looij 2 maal geel (dus rood) en ook hij kon vertrekken. Rood Wit moest met 9 man verder tegen de 11 van Alem.

Deze nieuwe situatie gaf echter nieuw elan aan de Veldhovenaren. Sem Buiting mocht in de 80e minuut op 18 meter een vrije schop nemen. Hij schoot de bal perfect boven in het doel, 4-1. Drie minuten later werd bij een roodwit-aanval de bal breed gelegd op Mees Verbeek, die hard de 4-2 binnenschoot. De resterende tijd was echter te kort voor de 9 roodwitters om nog potten te breken, waarbij trouwens ook Alem vlak voor tijd nog een keer op de paal schoot.

Ondanks het aanvallende spel kon Rood Wit de flow van de afgelopen wedstrijden in deze belangrijke nacompetitiewedstrijd niet doortrekken. De Veldhovenaren verkeken zich vooral op de lange bal naar de snelle spitsen van Alem waaruit het meeste gevaar kwam. Alem gaat verder in de nacompetitie, Rood Wit speelt komend seizoen een trapje lager op de sportieve ladder, in de 4e klasse.

18. Vermeulen 1-0, 30. Jens Steenbekkers 2-0, 32. Broekhoven 3-0; 75. van Boxtel 4-0, 80. Buiting 4-1, 83. Verbeek 4-2.

Rood Wit: van der Heijden; Damman (46. Verbeek), van de Looij, van den Oever, Mandigers; Samedi (46. Buiting), van Gerwen (Verhoeven), Schellekens (46. van Dorst); Meulenbroek, Pardoel (46. Kouwenberg), van Gulik
VV Alem: van Mil; Lars Steenbekkers/4, van Mook, Jens Steenbekkers, Snijers; Leerintveld (72. Job Steenbekkers), J. Bakker, Lars Steenbekkers/12 (??), van Boxtel; Broekmeulen (??), M. Steenbekkers

Eén reactie

1. Jan Smulders

Jammer dat eens de grootste club van veldhoven gaat voetballen in de kelder van het amateurvoetbal. Na een nederlaag van een klein clubje als Alem.
    Een dorpje aan de Maas met amper 600 inwoners. Zeker nu we als club 100 jaar bestaan.
    Er zal toch e.e.a. moeten worden veranderen in het voetbalbeleid binnen roodwit. Om niet verder af te dalen de 5e klasse.