dinsdag 23 april 2024
Excelsior M. spits Vink is opnieuw gevaarlijk in het UNA strafschopgebied - Foto: Harry Noordhof (Exc-M)

UNA in spannend duel langs landskampioen

Zeelst – In de voetbalwereld (buiten Zeelst) wordt UNA als één van de degradatiekandidaten gezien in de Tweede Divisie. Het zal ook zeker een moeilijk seizoen voor de geelzwarten worden, waarbij slechts één doelstelling geldt: klassenbehoud. Maar vooralsnog zijn de Zeelsernaren uitstekend uit de startblokken gekomen met 4 punten uit 2 wedstrijden. En daarbij zit ook de winstpartij van afgelopen zaterdag op Excelsior Maassluis, de amateur-landskampioen van vorig seizoen! Het was een thriller op het UNA-sportpark, waar de supporters na afloop nog lang over napraatten.

Niemand had op voorhand kunnen vermoeden dat UNA van het sterke Excelsior Maassluis kon winnen. Zoals verwacht kwam de ploeg uit Maassluis fel uit de startblokken, maar UNA liet zich niet gek maken. Iedere aanval van de tricolores werd afgeslagen en UNA pikte haar kansen mee. Een kopbal van Niek van Boekel uit een corner van Benjamin van Wanrooij kon zomaar net door de vuist van doelman Jean-Paul van Leeuwen gekeerd worden. Aan de andere kant zag een aanval van Excelsior M. er ook gevaarlijk uit. Albertus zette vanaf links voor, maar de gevaarlijke Adair Velga Lopez miste de bal rakelings op een meter of acht voor het UNA-doel.

In de 31e minuut kwam UNA op voorsprong. Wervelwind Chefrino Eind werd in het beruchte gebied onderuit gehaald en Niek van Boekel trapte de pingel tegen de touwen. Amper 7 minuten later had het al weer gelijk kunnen zijn, toen Daan Smith een 100% kans kreeg. Recht door het midden ging hij ongehinderd op UNA-keeper Petar Stoskovic af, maar de betrouwbare sluitpost van UNA maakte zijn doel klein en redde met uitgestrekt been. UNA ging rusten met een 1-0 voorsprong, met de zekerheid dat Excelsior Maassluis nog sterker in de tweede helft op de gelijkmaker zou gaan jagen.

Aanvankelijk gebeurde dat ook: UNA werd terug gedrukt op eigen helft, maar de geelzwarten hielden hun hoofd koel. Omdat Excelsior M. nadrukkelijk de aanval opzocht kreeg UNA in de omschakeling enkele fraaie kansen. In de 55e minuut kwam hieruit bijna de 2-0 op het scorebord na een voorzet van de snelle Mart van de Gevel op de vrijstaande Nick Tielemans, maar die strandde op de keeper. Excelsior M. voerde na ruim een uur de druk nog verder op door het inzetten van de veel scorende spits Kevin Vink. Die kreeg, amper vier minuten in het veld, ook meteen een dot van een kans! Staande op de 11-meter stip kopte hij een strakke voorzet vanaf de zijkant centimeters over het UNA-doel.

Net toen UNA in een dipje leek te komen, werd Youri van der Meer in het veld gebracht. Hij bracht meteen snelheid en felheid in het elftal, waardoor UNA wat meer doorkwam op de helft van Excelsior M. In de 71e minuut ontstond dan ook weer een uitstekende kans voor UNA. Nadat de Zuid-Hollandse verdediging een corner niet goed weg kon werken, schoot Van der Meer vanaf de 16 een bal snoeihard op de vuisten Jean-Paul van Leeuwen. In de rebound schoot Chefrino Eind op een meter of 6 voor het Excelsior-doel de bal hard over.

Naarmate de wedstrijd vorderde hielden beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Toch leek Excelsior Maassluis een nederlaag af te wenden. Vijf minuten voor tijd werd het alsnog 1-1 . UNA had nèt daarvoor gewisseld en de spelers zochten nog even naar hun posities. Maar Elson Rosario Almeida maakte met zijn schot in de uiterste hoek gretig gebruik van deze onoplettendheid aan Zeelster kant. UNA gaf de strijd niet op en in de laatste minuut van de officiële speeltijd schitterde Mart van de Gevel na een voorzet van Chefrino Eind met een fraaie lob over de keeper: 2-1. De blessuretijd was vervolgens te kort voor de tricolores om de stand nogmaals gelijk te trekken.

Het talrijke publiek genoot van een fraaie pot voetbal. En UNA? Dat gaat komende zondag gewoon naar de Koninklijke HFC voor weer een lastig karwei.

UNA’s Assistent-trainer Carlo Vorstenbosch gaf na afloop in het sportprogramma Great United op Omroep Veldhoven de volgende nabeschouwing:

31.    Niek v. Boekel   1-0  (str)
85.   Almeide              1-1
90.   v.d. Gevel           2-1

Scheidsrechter: P. van der Pol

UNA: Stoskovic; Sebregts (92. vd. Boomen), Schapendonk, Huijben, Scheerlinck; Niek v. Boekel (82. Overhof), Mart vd. Gevel, Rob v.Boekel (67. vd. Meer); v. Wanrooij, Eind, Tielemans
Excelsior Maassluis: van Leeuwen; Alptekin (62. Vink), Smith, van der Ende, Berkhout, Kruithof, van den Berg (Oliviera), Lopez (74. Goncalves), Dercks, Almeida, Albertus