donderdag 13 juni 2024
Burgemeester Delhez met de gedecoreerden Twan van der Linden, Jack de Laat, Erik Luursema en Jeroen Abelen - © Omroep Veldhoven/Evert Geurts

Brandweervrijwilligers ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Veldhoven – Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer hebben zaterdagavond 4 voormalige leden van het korps Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De onderscheiding werd uitgereikt door Veldhovens burgemeester Marcel Delhez in “De Truffelaer” op de Kromstraat.

De korpsavond begon met een toespraak van operationeel manager Sander Graumans. Diverse jubilarissen werden vervolgens gehuldigd en er werd afscheid genomen van enkele vrijwilligers. Ook werden 3 nieuwe leden bij het korps welkom geheten. Vervolgens nam burgemeester Marcel Delhez het woord en riep Jeroen Abelen, Erik Luursema, Twan van der Linden en Jack de Laat naar voren. Zij werden alle vier benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kregen daarbij de versierselen opgespeld.

  • Jeroen Abelen (49) was 17 jaar vrijwilliger in Rosmalen. Na zijn verhuizing naar Veldhoven is hij ook in Veldhoven 9 jaar vrijwilliger bij de brandweer geweest. Voor zijn dagelijks werk reist hij veel maar hij wist dit te combineren met zijn taken binnen de brandweer als manschap, VEB (verkenningseenheid brandweer) en vrijwillig posthoofd van de Heemweg. Jeroen is gestopt sinds 1 augustus 2018.
  • Erik Luursema (54) was 27,5 jaar vrijwilliger in Veldhoven. In deze periode heeft hij alle rangen tot en met Adjunct-Hoofdbrandmeester gevolgd. Voor de regionalisering van de brandweer was Erik ook OVD (Officier van Dienst). De laatste jaren was hij actief als manschap, bevelvoerder en bedienaar HW (hoogwerker). Na een verhuizing naar Amersfoort en ander werk, is Erik in maart 2017 gestopt bij de brandweer.
  • Twan van der Linden (53) was 30 jaar vrijwilliger en wist dit te combineren met zijn eigen bedrijf. Vanwege zijn dagelijkse werk met auto’s was Twan altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en was hij technisch zeer goed onderlegd. Door drukte in zijn bedrijf was de combinatie met de brandweer weleens moeilijk. Twan gaf graag uitleg aan collega’s op welke wijze HV (hulpverleningen) het beste aangepakt konden worden. Naast manschap op de TS (tankautospuit) was Twan ook actief in de pilot OMS-2 (openbaar meldsysteem). Twan is gestopt als vrijwilliger sinds 1 januari 2019.
  • Jack de Laat (61) was 40 jaar vrijwilliger en werkte daarnaast voor de gemeente. In deze 40 jaar maakte Jack veel ontwikkelingen binnen de brandweer mee en is hij ook bij veel incidenten geweest. Jack was inzetbaar als manschap, chauffeur/pompbediener TS en chauffeur/bedienaar HW. Jack is per 1 oktober 2017 gestopt als vrijwilliger.