zaterdag 20 april 2024

Rood Wit verrast met gelijkspel bij koploper

Eindhoven – Na de winst op het sterke Someren moest Rood Wit twee weken stilzitten vanwege afgelastingen. Maar net voor de Kerst stelde de KNVB een inhaalprogramma op, waarbij Rood Wit nog even bij koploper en de onbetwiste kampioenskandidaat FC Eindhoven AV op bezoek mocht gaan. Zowaar geen sinecure! De wedstrijd kende twee gezichten. De eerste helft was duidelijk voor de thuisploeg waarbij Rood Wit niet in het spel voorkwam. In de loop van de tweede helft kroop Rood Wit langzaam uit zijn schulp, wat resulteerde in een spetterende gelijkmaker net voor tijd.

Op deze grijze, regenachtige dag waren paraplu’s hard nodig om de wedstrijd van dichtbij te bewonderen. Rood Wit trad aan zonder basisspelers Batuhan Günüç en Jordy Maes (vakantie) en Stef Schellekens (blessure). Trainer Robbert Verhoeven had dan ook voor een defensieve opstelling gekozen. Maar al na ruim een kwartier in de wedstrijd moest ook centrale verdediger Robert Bettgens gewisseld worden.

FC Eindhoven AV begon overtuigend met veel balbezit en goede combinaties. Het kwam in de 8e minuut wèl goed weg toen Nick van de Berk een stevige overtreding maakte op Davy Brugman. Hij kreeg hiervoor een gele kaart, maar het was er een met een rood randje. FC Eindhoven bleef vervolgens het spel dicteren met veel balbezit op de helft van de bezoekers en een achttal corners, maar desondanks creëerde de thuisploeg geen enkele uitgespeelde kans. Rood Wit daarentegen had weinig rust aan de bal met als gevolg dat er veelvuldig onnodig balverlies werd geleden.

Na een klein half uur gaf Abdelauoli Azmani vanaf 25 meter een niet te hard schot op het Veldhovense doel, dat volledig verkeerd ingeschat werd door keeper Mark Smulders; de 1-0 lag in het net. Het laatste kwartier veranderde er weinig: FC Eindhoven bleef heersen op het veld, maar creëerde geen enkele kans meer. De rust ging dan ook in met de 1-0 op het scorebord (dat er niet was).

De 2e helft leek een kopie te worden van de 1e helft: de thuisploeg bleef de wedstrijd dicteren zonder echt gevaarlijk te worden. Het was dan ook tekenend dat pas in de 59e (!) minuut de koploper voor het eerst een uitgespeelde kans kreeg. Gino de Wijs ging diep op rechts, gaf vanaf de achterlijn een strakke voorzet die bij de tweede paal net naast werd gekopt door aanvoerder Ferd Pasaribu.

Na ruim een uur begon Rood Wit langzaam aan wat meer te laten zien. Er kwam zowaar een kans voor Rood Wit, nadat Marcel Bierens in de 64e minuut op rechts naar voren stoomde, tussen 2 verdedigers door glipte en vrij vanaf de zijkant van het strafschopgebied de bal voortrok. Helaas voor de gasten had Giovanni niet op de goede voorzet gerekend. Vervolgens kreeg FC Eindhoven enkele opgelegde kansen om het duel definitief te beslissen. Zo bracht tot tweemaal toe Rood Wit-doelman Mark Smulders redding op een schot van Jordi van Meurs, waarna de bal via de lat terug het veld in kaatste. Even later in de 76e minuut mocht Michel Leon-Payo vanaf links oprukken naar het Veldhovense strafschopgebied, maar zijn schot scheerde rakelings voor het Rood Wit doel langs.

Even daarvoor had trainer Robbert Verhoeven al een aanvallende wissel toegepast: Mike Meulenbroek kwam in het veld voor Michael Damman. Ook verliet Mark van Doorn, ter voorkoming van een knieblessure, het veld voor Stijn van Gerwen. FC Eindhoven overtuigde in de eindfase totaal niet meer met veel foute passes en wat wrevel tussen de spelers omdat het voetballend ‘nergens meer op leek”. Rood Wit daarentegen geloofde nog in een (kerst)wonder dat uiteindelijk ook uitkwam!

Jan van Hout kopte eerst de bal door op de sprintende Giovanni van Bladel die oog-in-oog met Eindhoven-doelman Cas Peters de bal naast schoot. Met nog tien minuten te gaan moest Marcel Bierens met een hamstringblessure het veld noodgedwongen verlaten, maar omdat Rood Wit al driemaal gewisseld had, moesten het met 10 man verder. In de slotminuut was het dan toch raak! Eerst was het nog Stef Fasen die over links een kans had op de gelijkmaker maar zijn schot ketste naar rechts waar Giovanni van Bladel de bal vol op de slof direct in het dak van het Eindhovense doel schoot: 1-1.

27. Azmani 1-0; 89. v. Bladel 1-1

Rood Wit: Smulders; Damman (70. Meulenbroek), Bettgens (18. Bierens), v. Beel, Slegers; Brugman, v. Doorn (80. v. Gerwen), Chelah; v. Bladel, Fasen, v. Hout
FC Eindhoven AV: Peters; Reker, v.d. Berk, Schoonheijm, Verbeek; v. Meurs, Pasaribu, Leon-Payo; d. Wijs (66. d. Haas), Azmani (46. v. Rooij), Mathilda