zondag 14 juli 2024
Mariabeeld OLV ter Eik in de kapel van de Christus Koning Kerk

Meimaand – Mariamaand in Meerveldhoven

Meerveldhoven – De komende meimaand wordt weer een drukke maand voor Mariabedevaartplaatsen wereldwijd. In de kapel van Onze-Lieve- Vrouw ter Eik in Veldhoven worden in mei duizenden bedevaartgangers verwacht vanuit de hele Kempen en daarbuiten.

De bedevaartgangers komen naar de kapel in de voormalige St. Lambertuskerk om Maria te vereren en hun noden te uiten bij het wonderbeeldje van Maria met Jezus. Dit bijzondere beeldje bevindt zich in een oude boom in de Christus Koningkerk aan de Kapelstraat-Zuid.

De boom verwijst naar het verhaal van een boer die in een eik het beeldje vond en mee naar huis nam. Op onverklaarbare wijze keerde het beeldje terug naar de boom. Dat herhaalde zich enige malen. Mensen begonnen toe te stromen om Maria daar te vereren en haar voorspraak te vragen. Een kapel werd rond de boom gebouwd en vele gebedsverhoringen vonden plaats.

In de huidige boom hangen als dank voor genezingen en andere verhoringen kleine zilveren harten, benen en andere tekens van verhoringen, de zgn. ex-voto’s. In totaal ongeveer 275, inclusief enkele recente. De Mariakapel is dagelijks via de kerk te bezoeken van 9.00 uur ’s morgens tot 19.30 uur.

De vieringen in de meimaand zijn als volgt:
– iedere zondag en op Hemelvaart om 8.30 en om 10.00 uur;
– iedere week van maandag t/m zaterdag om 19.00 uur;
– op zondag 7 mei en 29 mei om 15.00 uur een plechtig Marialof met gilde