woensdag 19 juni 2024
Nel en Fien met de dahlia "Gertrudis" © Omroep Veldhoven - Anton Broos

Nieuwe dahlia gedoopt bij De Jonge Stek

Zeelst – Tijdens de jaarlijkse dahliashow van de Veldhovense Dahliavereniging De Jonge Stek is zondag een nieuw gekweekte dahlia onthuld. Deze nieuwe dahlia kreeg de naam “Gertrudis”, en is genoemd naar één van de oorspronkelijke bewoners van ’t Oude Slot: Gertrudis van den Boomen.

De onthulling van de naam “Gertrudis” van de nieuw gekweekte dahlia was een aandenken aan één van de oorspronkelijke bewoners van ’t Oude Slot, Gertrudis van den Boomen. De kinderen van Gertrudis, Fien en Nel, kregen de dahlia uitgereikt van de conservator van het museum, Frank van Oortmerssen. Fien woont zelf nog in het huis naast ’t Oude Slot en haar man, Martin Rijkers, is in het verleden beheerder geweest van het museum.

De dahliashow vond 15 en 16 september plaats bij museum ’t Oude Slot in Zeelst. De show telde 150 bloemstukken en had dit jaar als thema Mexico. Voor dit thema werd gekozen omdat de dahlia oorspronkelijk afkomstig is uit dit Centraal-Amerikaanse land. De geschiedenis van de bloem begon bij de Azteken die hem Cocoxochitl noemden en rond 1615 maakte Europa voor het eerst kennis met deze plantensoort uit het verre land.